AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Majke širom svijeta složit će se da ne postoje dvije iste trudnoće. Od simptoma i promjena raspoloženja do žudnji i porođaja, sve se razlikuje od jedne do druge.

S jedne strane, bit ćete uzbuđeni zbog dolaska vašeg mališana, s druge strane, hormonalne promjene učinit će vas nervoznom i dovesti do drastičnih promjena raspoloženja.

Većina novopečenih majki doživljava “baby blues” nakon poroda, što uključuje promjene raspoloženja, plač i anksioznost, ali u nekim slučajevima to postaje ozbiljnije i počinje utjecati na njihov normalan život. U medicinskom smislu poznato je kao postporođajna depresija.

Prema istraživanju, doba godine kada se vaša beba rodi moglo bi značajno utjecati na vaše šanse da patite od postporođajne depresije (PPD).

Tokom istraživanje pregledani su medicinski kartoni više od 20. 000 majki koje su rodile između juna 2015. i avgusta 2017. Nalazi studije otkrili su da su žene koje su rodile zimi ili u proljeće rjeđe patile od postporođajne depresije u odnosu na one koji su rodili u ljeto ili jesen.

Na sastanku Američkog društva anesteziologa, istraživači su predstavili zapažanje svoje studije i pojasnili da sezona rođenja bebe nije jedina koja određuje rizik od PPD-a. Težina majke, rasa, upotreba epidurala i gestacijska dob djeteta, drugi su faktori koji mogu igrati značajnu ulogu.

Uobičajeno je mješanje postporođajne depresije i “baby bluesa”. U stvarnosti je postporođajna depresija mnogo ozbiljnija od “baby bluesa” koji nestaje u roku od 1 do 2 sedmice nakon porođaja, ali postporođajna depresija može trajati mnogo duže. Počinje nakon porođaja, a faza može trajati 4 do 6 sedmica nakon porođaja. U nekim slučajevima može započeti tokom trudnoće i može trajati do godinu dana.

Postporođajna depresija je hronično stanje i na vrijeme treba poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo pogoršanje. Produžena faza depresije može otežati vezivanje novopečenih majki sa bebom, a može čak i zategnuti odnos s partnerom, prijateljima, porodicom i drugom djecom.

Razgovarajte sa porodicom ili prijateljima o tome kako se osjećate i potražite njihovu pomoć kad god je to potrebno. Također, možete potražiti pomoć stručnjaka ako se stanje pogorša.