Žene koje su išle na vantjelesnu oplodnju bez saglasnosti komisije nemaju pravo na naknadu troškova, ali…

Žene koje su išle na vantjelesnu oplodnju bez saglasnosti komisije nemaju pravo na naknadu troškova, ali…

Podnositelji zahtjeva, koji su liječeni biomedicinski potmognutom oplodnjom (BMPO) bez saglasnosti nadležne Komisije Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, nemaju pravo na naknadu troškova liječenja iz sredstava budžeta FBiH.

Odgovorili su iz Zavoda nakon što smo ih upitali – da li žene koje su čekale da se Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji počne primjenjivati, u prvoj polovini ove godine, “na svoju ruku” uradile postupak vantjelesne oplodnje, imaju pravo na refundaciju troškova.

Čekaju instrukcije iz ministarstva

– Refundiranje troškova za postupke koji su provedeni bez saglasnosti Komisije za BMPO Zavoda regulirano je Pravilnikom i Izmjenama i dopunama pravilnika za BMPO, koji je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva uz saglasnost Vlade FBiH, a Zavod je u obavezi primijeniti njegove odredbe u kojima se navodi: Članak lla. (Pravo na nadoknadu troškova liječenja) – podnositelji zahtjeva koji su liječeni biomedicinski potmognutom oplodnjom bez saglasnosti Komisije za BMPO Federalnog zavoda, iz članka 3. Pravilnika, nemaju pravo na nadoknadu troškova liječenja iz sredstava budžeta FBiH. Temeljem važeće regulative, kao što vidite, ne ostvaruje se pravo na refundiranje troškova bez saglasnosti Komisije za BMPO – navode iz Zavoda.

Dodaju da je, i pored toga, a u interesu bračnih / vanbračnih parova, koji su proveli postupke u razdoblju od stupanja zakona na snagu i prije početka rada Komisija, Zavod dostavio akt Federalnom ministarstvu zdravstva za instrukciju u postupanju u navedenim slučajevima, te da se nadaju da će u skorije vrijeme zajednički iznaći rješenje”.

Podsjetimo, članice Facebook grupe “Neplodnost-Iskustva”, koja okuplja žene sa problemom neplodnosti, skrenule su pažnju na kašnjenja u primjeni Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO), koji je stupio na snagu 1. januara, a počeo se primjenjivati tek šest mjeseci poslije – u junu ove godine.

Elmaza Logo, administratorica Facebook grupe, kaže kako su se do sada u više navrata obraćale nadležnima u Federalnom ministarstvu zdravstva te Komisiji za BMPO.

– Odgovore na sva pitanja smo dobili, ali se u praksi ništa nije provodilo. Ugovori su potpisani tek u šestom mjesecu, mnoge žene još nisu dobile odobrenje, a aplicirale su početkom godine. Druge se otišle na pregled, ali im je dodatno nešto traženo tako da tek ustvari sve počinje, a mi smo ušli u deseti mjesec od kada je Zakon stupio na snagu. Ali ono što je važno istaći jeste da je prošlo devet mjeseci, to je vrijeme trajanja jedne trudnoće. Njihov biološki sat otkucava, a mnoge su mogle postati trudnice, neke čak i majke da se Zakon počeo primjenjivati onda kad je i stupio na snagu – istakla je Logo.

Iz Zavoda kažu da su oni, temeljem donesenih propisa Zakona, Smjernica i posebno materijalnog propisa Pravilnika i Izmjena i dopuna pravilnika o obimu prava na BMPO, iz sredstava budžeta FBiH, načina formiranja cijena pojedinačnih postupaka BMPO, kriterija i načina ugovaranja, kao i drugih pitanja od značaja za provođenje BMPO blagovremeno realizirali sve aktivnosti na pripremi za uvođenje bračnih / vanbračnih parova u prvo korištenje usluga BMPO.

– Nakon što su doneseni svi akti, komisije za BMPO Zavoda u šestom mjesecu su počele sa evaluacijom zahtjeva koji su zaprimljeni od bračnih / vanbračnih parova sa kompletnom dokumentacijom propisanom Pravilnikom i Uputstvom za rad Komisija za BMPO te do 4. oktobra izdale sve saglasnosti za provođenje postupaka BMPO u zdravstvenim ustanovama koje su potpisale ugovor za pružanje usluga BMPO na osnovu zahtjeva koji su zaprimljeni do tada – istakli su.

Implementacija zakona

Kada je u pitanju implementacija Zakona, jasno je, kako dalje navode iz Zavoda, da njegovim stupanjem na snagu nisu propisani svi uvjeti i nisu precizirane sve obaveze Zavoda tako da je materijalni propis navedeni Pravilnik i njegove izmjene i dopune od 20. januara i 12. aprila ove godine kao podzakonski akt precizno definirao obaveze iz njihove nadležnosti koje se moraju realizovati u pripremi rada Komisija i uvođenja bračnih / vanbračnih parova u pravo, što je Zavod u najkraćem roku i realizovao.

– U skladu sa članom 11. navedenog Pravilnika za BMPO Zavod je proveo aktivnosti i potpisao ugovore sa zdravstvenim ustanovama koje imaju verifikaciju od strane Federalnog ministarstva zdravstva ne teritoriji FBiH za pružanje usluga za BMPO. Na stranici Zavoda u folderu “BMPO” nalazi se spisak zdravstvenih ustanova sa kojima su potpisani ugovori o pružanju usluga tako da tu nema nikakve misterije – stoji u odgovoru Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica