sebija 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Organizacija Žene SDA u potpunosti podržava načela demokratije i ljudskih prava, uključujući i slobodu govora i javnog artikulisanja različitih političkih stavova, naveli su u saopćenju.

U isto vrijeme podsjećaju da uz slobodu ide i odgovornost, pa tako i odgovornost za izgovorenu riječ u javnom prostoru.

– Zalažemo se za “higijenu” javnog prostora i posebno javnog govora, te se kategorično protivimo i osuđujemo svaki oblik govora mržnje i ataka na integritet ljudske osobe kao takve. U našem javnom prostoru svakodnevno svjedočimo takvim atacima čije su žrtve nerijetko žene – saopćeno je iz ove organizacije.

Dodaju da takvi potpuno neutemeljeni medijski linčevi koji dolaze od pojednih medija, ali nažalost, i političara, samo dodatno destruiraju naše društvo i demotiviraju sposobne i osobe s integritetom, posebno žene, u njihovom nastojanju da svojim angažmanom doprinesu napretku društva.

– Najeklatantniji primjer takvih spinovanih i orkestriranih ataka su kontinuirani napadi na profesoricu Sebiju Izetbegović, vrlo često motivirani činjenicom da je žena. Biti javno angažirana žena u našem društvu je samo po sebi teret. Tim prije ako ste uspješna žena i supruga lidera jedne velike stranke. Tada vam uspjeh i sposobnost ne mogu oprostiti kočničari progresa i medijska stihija u trci za bombastičnim naslovima, kao ni nadobudni političari u svome populističkom pohodu na koji glas više – saopćili su.

Osuđuju svaku vrstu takvih medijskih i političkih kampanja, a zalažu se za argumentiranu i na činjenicama utemeljenu konstruktivnu kritiku.