Žene sve češće putuju same

Žene sve češće putuju same

607_20130801132129_traveling_woman_1880789088

Kome još treba muško društvo za odlazak na ljetovanje? Ovako razmišlja sve više žena koje su spremne da svijet istražuju same i koje više uživaju u solo-odmoru nego u ljetovanju udvoje, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja. 

Vjerovatno inspirisane knjigom i filmom "Jedi, moli, voli", u porastu je broj zahtjeva za rezervacijama hotelskih soba isključivo za žene. 

Ovaj trend vodi ka tome da, želeći da udovolje ženama, sve više hotela ima u ponudi ženske spratove i sobe sa više estrogena, odnosno opremljene ženskim magazinima, spravicama za ispravljanje kose i tome slično. 

Na primjer, "Small Luxury Hotels of the World" bilježi porast broja žena koje traže jednokrevetnu sobu ili apartman, naročito u SAD, Velikoj Britaniji, Kini i Australiji. Prošle i pretprošle godine taj porast je iznosio čak 53 procenta, prenosi B92. 

Potražnja za jednokrevetnim sobama u malim luksuznim hotelima u SAD i Velikoj Britaniji u porastu je među solo putnicima oba spola. A Australija je bila sljedeća najpopularnija destinacija za solo putnike, ali najveći porast gostiju koji sami putuju primjećen je u Hongkongu. 

Istovremeno, prošle godine Francuska je bila jedina zemlja u kojoj je zabilježen pad broja singl putnica (bilo je čak 6.000 noćenja manje). 

– Širom svijeta gdje imamo hotele, ne samo da je primjećen veći broj žena koje same putuju, već se one zadržavaju i duže u hotelu nego što su to činile prethodnih godina. Žene su veliki potencijal za turističku industriju, pa im se u skladu sa tim poklanja sve veća pažnja i izlazi u susret njihovim zahtjevima – izjavio je portparol lanca tih hotela. 

Neki od načina na koje lanac "Small Luxury Hotels of the World" izlazi u susret damama jeste taj da im pomaže da se osjećaju bezbjednije i opuštenije tako što im stavlja na raspolaganje isključivo "ženske spratove" u "Naumi Hotel" u Singapuru, "Duke's" u Londonu, "The Chesterfield" u Palm Beachu. 

U austrijskom "Das Tyrol", smještenom u najdužoj trgovačkoj ulici u Beču, postoji takozvani "šoping paket za žene", a uključuje dva noćenja uz korišćenje saune, kozmetičkih usluga i kupona za šoping u Beču. 

U međuvremenu, "Capital Hotel" u Londonu napravio je listu lokalnih restorana i barova koji se preporučuju isključivo solo putnicama, kao i usluge ženskog privatnog vodiča koji pravi društvo gošći tokom posjete muzejima, kupovine, obilaska grada… 

U nekim londonskim hotelima postoji mogućnost korišćenja usluge ženskog šofera. 

A u "La Maltese Estate" na Santoriniju u ponudi je "mediteransko kulinarsko putovanje" namijenjeno isključivo ženama. U hotelu "Punta Islita" u Kostariki, solo putnice imaju mogućnost da učestvuju u lokalnim ženskim umjetničkim programima i iz prve ruke uče o običajima i tradiciji ove ruralne zemlje. 

U slučaju da se neka od solo putnica osjeća usamljeno, hotel "Seminyak" na Baliju ima rješenje – u sobu donose akvarij sa ribicama kako bi gošća imala – društvo. 

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica