Portal 072info

Žene u BiH u prosjeku imaju sedam posto nižu plaću od muškaraca za isto radno mjesto

Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava se u znak sjećanja sa radničkom pobunom u Chicagu 1886. godine. Međutim, njegov značaj u mnogome je veći jer su sindikati uspjeli izboriti pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život. Ipak, ljudska prava još uvijek u potpunosti nisu ostvarena. Rodna neravnopravnost i dalje je zastupljena u zapošljavanju, a žene su po brojnim osnovama diskriminirane.

Razlike u plaćama

Prema podacima portala Plata.ba, žene u prosjeku imaju sedam posto nižu plaću od muškaraca u Bosni i Hercegovini za isti posao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Žene u BiH na istim pozicijama imaju od dva do čak 11 posto nižu plaću od muškaraca.

Ništa bolja situacija nije ni u Europskoj uniji. Primjerice, žene za istu poziciju u EU zarađuju od devet pa čak do 24 posto manje od muškaraca. Najveće razlike u mjesečnim primanjima muškaraca i žena u EU su u Estoniji gdje žene za isti posao imaju 24 posto niže plaće.

Važno je napomenuti da je ekonomska empancipacija žene preduvjet za ravnopravnost spolova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rodna neravnopravnost vidljiva je i u programima prvog zaposlenja i samozapošljavanja u Federaciji BiH. Javna je tajna da poslodavci daju prednost muškarcima, jer se za mlađe žene pretpostavlja da će ići na trudničko i porodiljsko odsustvo.

Od 2017. do 2019. godine u FBiH zaposleno je 3.798 osoba od čega 2.584 muškarca i 1.214 žena. Federalni zavod za zapošljavanje daje poslodavcima poticaj veći za 10 posto ukoliko zaposle ženu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tržište rada

Posao u našoj zemlji lakše pronalaze muškarci od žena. Samo 32 posto žena zaposleno je ili samozaposleno na tržištu rada u BiH. Naša država ima najnižu stopu zaposlenosti žena u Europi. Bez učešća žena u radnoj snazi jedne zemlje, nema stvarnog ekonomskog napretka i rasta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME