Žene u BiH zarađuju i 46% manje od muškaraca

Razlika u plaćama muškaraca i žena sveprisutna je na globalnoj razini. Međunarodni servis za istraživanje visine plaća Paylab analizirao je plaće muškaraca i žena te došao do podatka kako žene zarađuju od 2 do 11 posto manje nego muški kolege na istom radnom mjestu u zemljama središnje i istočne Europe – Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Latviji, BiH, Estoniji, Litvi, Hrvatskoj te Finskoj.

Neki sektori su manje plaćeni

Razlike u prosječnim mjesečnim primanjima po spolu puno su veće nego one po spolu na istim radnim pozicijama u zemljama središnje i istočne Europe. Općenito, žene u prosjeku zarađuju 9 do 24 posto manje nego muškarci. To je rezultat toga što se žene češće zapošljavaju u sektorima gdje su i plaće niže. Uz to, žene češće uzimaju stanku u karijeri (zbog roditeljstva), a također su i slabije zastupljene na menadžerskim pozicijama nego muškarci.

Među zemljama središnje i istočne Europe najveću razliku u plaćama žena i muškaraca ima Estonija, čak 24%, iza koje slijede Slovačka, Češka i Poljska, gdje žene imaju 23% nižu plaću u odnosu na muškarce. S druge strane, najmanje razlike u prosječnim plaćama su na Balkanu: u Sloveniji tek 7%, dok su u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini 9%.

Međutim, podaci londonske agencije Expert Market pokazali su kako u BiH žene u prosjeku zarađuju do 46, a u Europi oko 17 posto manje od muškaraca. Među 40 zemalja Hrvatska je svrstana na šesto mjesto, s razlikom u plaćama od 7,4 posto. Prva na ljestvici i s najmanjom razlikom između zarade muškaraca i žena je Slovenija, gdje razlika iznosi 3,2 posto, dok je BiH na samom začelju.

Prema navodima upućenih, postoji razlika u rezultatima mnogih sličnih istraživanja, međutim, evidentno je kako sva istraživana pokazuju da su žene potplaćene u odnosu na muškarce. Za to su najviše odgovorni rodni stereotipi koji utječu čak i na obrazovanje žena.

Najmanji jaz između zarada žena i muškaraca je u Sloveniji, gdje žena primi 96,8 posto plaće muškarca. U susjednoj Hrvatskoj plaće žena manje su od plaća muškaraca za 7,4 posto, a u Srbiji ta razlika iznosi 11 posto. U Makedoniji jaz doseže 18 posto, a u Albaniji 17,4 posto. Opći rezultat je da Europljanke od Europljana manje zarađuju za 17 posto, što znači da počinju raditi besplatno od 31. listopada do kraja godine.

Najveće razlike menadžera

Najnovije istraživanje portala Plata.ba pokazalo je kako su razlike u plaćama uvjerljivo najveće u sektoru višeg menadžmenta. Tako izvršna direktorica u BiH može zaraditi do 4200 KM, a izvršni direktor čak 7200 KM. Ženska radna snaga slabije je plaćena i na poslovima u sektorima financija, bankarstva, informacijskih tehnologija, farmacije, gdje su plaće muškaraca veće i do 1000 KM.

Ipak, najveća je razlika u plaćama u sektoru višeg menadžmenta, koja za poziciju izvršnog direktora iznosi i do 3000 KM ako usporedimo maksimalna primanja za oba spola. S druge strane, istraživanje koje je provedeno na oko 11.000 sudionika, za gotovo 300 radnih mjesta, pokazalo je kako su žene na poziciji prodavača plaćenije od muškaraca. Njihova maksimalna plaća na toj poziciji je do 1100 KM, a za muškarce 850 KM, podaci su portala Plata.ba.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE