ŽENE U VOJSCI: Naviknula sam se na borbu u muškom svijetu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Potporučnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Alina Smajlović (26) dokaz je da je sve više mladih djevojaka uspješno i u ulogama vojnika.

Ova mlada žena, koja obavlja dužnost oficira za održavanje u glavnoj logističkoj bazi u Butilama u Sarajevu, ističe kako su vojnici oduvijek bili ogledalo države. Kaže kako ona i njene kolege izgledom, sposobnostima i kvalitetima žele biti pozitivno ogledalo Bosne i Hercegovine.

Ostvarivanje ciljeva

– Kroz život sam se naviknula na borbu u muškom svijetu – završila sam Srednju elektrotehničku školu kao učenica generacije među mnoštvom muškaraca, u mojoj generaciji na Mašinskom fakultetu, na smjeru odbrambene tehnologije, bila sam jedina djevojka tako da mi dolazak u vojsku i nije nepoznat teren – počinje svoju priču ova svestrana djevojka.

Djevojkama i ženama koje žele postati dio Oružanih snaga, Alina poručuje da ne gledaju na predrasude i da se ne osvrću na komentare nego da budu uporne u ostvarivanju svojih ciljeva.

– Smatram da su žene u svemu ravnopravne sa muškarcima, a sama u svom poslu, iako sam mlađa, osjetim poštovanje svojih muških kolega – govori potporučnica Smajlović.

Ljubav prema vojsci usadio joj je otac, koji je i sam završio Školu za rezervne oficire. Prije dvije godine, Alina je bila na obuci na Kraljevskoj zrakoplovnoj akademiji Velike Britanije, jednoj od najprestižnijih i najstarijih vojnih akademija na svijetu, gdje je uz najbolje ocjene stekla čin oficira.

Ulagati u sebe

Ističe kako želi napredovati u Oružanim snagama, za šta su presudni vrijeme, zalaganje i stalna edukacija.

– Ambiciozna sam i ne želim otići iz BiH, iako je sve više mladih koji odlaze. Nemoguće je odmah nakon završetka škole doći do posla iz snova, zato se treba truditi, pratiti svoje snove i želje, konstantno ulagati u sebe pa će i rezultati doći – poručuje Alina.

Od prve plaće kupila luk i strijelu

   (Alinina velika ljubav je streličarstvo)
Alinina velika ljubav je streličarstvo

Potporučnica Smajlović kaže kako njen dan počinje u šest ujutro, u osam je smotra, a zatim slijede obaveze.

– Članica sam Odreda izviđača, dok mi je velika ljubav streličarstvo. Od svoje prve vojne plaće kupila sam luk i strijelu. Slobodnog vremena je malo, ali već su svi iz porodice te prijatelji naviknuli na moj vojnički režim života – pojasnila nam je Alina.

Avaz.ba