Portal 072info

ZENICA 1. Sajam ženskog poduzetništva “Đerdan”

Komisija za ravnopravnost spolova Grada Zenice organizuje 1. sajam ženskog poduzetništva pod nazivom “Đerdan”. Cilj je jačanje, promocija i poboljšanje poduzetništva kod žena koje doprinose enonomskom razvoju ili ekonomskoj stabilnosti svog domaćinstva. Sajam ŽP “Đerdan” okupit će 15 žena i udruženja koja će se predstaviti sa svojim radovima i proizvodima: UŽ “Lastavica” (ručni radovi i proizvodi), UŽ “Vrandučka ašlama” (ručni radovi), “Medika” (zajedno s njima predstavit će se žene iz Vrselja, Pojska, Stranjana, iz neformalne mreže). Biće upriličena i videoprezentacija modne revije o ekonomskom osnaživanju žena), UŽ “Nemila” (proizvodi), Aida Hodžić-Pašalić (decoupage), Amira Hrustić i Lamija Šišić-Hodžić (decoupage), Fahira Čevro (“Inspiracija pokloni”), Sekcija za ručne radove BZK “Preporod” Zenica (ručni radovi), Indira Fejzić (suveniri), “Abakus” (dječiji radovi i nakit), Amna Sofić (slike i decoupage), Sajra Poljo (slike), Šemsa Gačić (nakit i decoupage), Asocijacija “Fatma” (svilene marame) i Centar “Educo” Zenica. Na ovaj način ćemo upoznati snažne, konkretne, poduzetne žene koje su majke, supruge, domaćice.  

Navedena udruženja i žene rade i pokušavaju da se kroz razne projekte uvežu u poslovni svijet. Možda je ovo prilika da se i ovim, uglavnom umjetnicama, pruži šansa za otvaranje i pokretanje malog biznisa, koji će sutra prehranjivati cijelu porodicu. Neke od njih su već na dobrom putu da to i realizuju, ali mnoge žene ostaju anonimne u svijetu biznisa zbog već poznatih problema – netolerancije, nerazumijevanja, nedostatka projekata, neprilagođenosti budžeta za žene i slično.

Komisija za ravnopravnost spolova je stalno radno tijelo pri Gradskom vijeću Zenica i broji 4 članice i 1 člana. U sastavu ove Komisije su: Amna Sofić ( predsjednica), Zekija Hakanović ( zamjenica), Belma Suljić, Amra  Avdić (članice) i Husnija Huseinspahić   (član). Komisija je u svom četverogodišnjem mandatu radila na promociji ravnopravnosti spolova, ostvarila saradnju sa mnogim udruženjima žena i jedan od značajnijih projekata je svakako izrada Gender akcionog plana za period 2012-2016. godine u okviru Strategije razvoja grada Zenice.

Pozivamo vas da posjetite 1. Sajam ženskog poduzetništva “Đerdan” i da isti medijski propratite.

Subota, 17. 9. 2016. godine na Trgu Alije Izetbegovića od 10,30 -21,00 sati (u slučaju kiše Sajam ženskog poduzetništva realizovat će se u sali BZK “Preporoda” Zenica u istom terminu).

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box