Zenica: 2.000 poziva građana koji mole za pomoć, odgođena nastava do ponedjeljka

Podijelite vijest

Kantonalni operativni centar civilne zaštite ZDK obavještava da su vodostaji rijeka i ostalih vodenih tokova na području ovog kantona i dalje izuzetno visoki i da su u porastu.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici i dalje je preko 500 centimetara.

Na telefonski broj „121“ Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite ZDK primljeno je tijekom dana oko 2.000 poziva građana koji mole za pomoć.

Do ponedjeljka prekinuta nastava

Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je povodom pogoršane i aktualne meteorološke situacije na području Kantona, izazvane obilnim kišnim padavinama i porastu vodenih tokova, a na osnovu izvršene procjene Kantonalnog štaba civilne zaštite, donijelo odluku da nastavu svim školama na području ZDK-a bude obustavljena u četvrtak i petak, 15. i 16. svibnja.

Nastavni proces će se nastaviti od sljedećeg ponedjeljka, priopćeno je agenciji Fena.

Zabranjena upotreba jednog pješačkog mosta, apel da se smanji kretanje vozila

Nadležne službe Opštinskog štaba civilne zaštite Zenica uputile su apel svim građanima, privrednim i drugim subjektima, da u skladu sa svojim mogućnostima i ovlaštenjima, uključe se u aktivnosti zbinjavanja stanovništva i objekata kojima rukovode ovlaštene osobe civilne zaštite.

Također je upućen apel građanima da smanje kretanje vozilima na najmanju mjeru, te da se ne približavaju nabujalim rijekama.

Policija je oko 15 sati zabranila prelazak preko pješačkog mosta na Kamberovića polju u centru Zenice, jer su primijećena napuknuća na konstrukciji, pa je prelazak spriječen iz preventivnih razloga.

Kako je priopćeno, tek nakon stabilizacije trenutnog izvanrednog stanja u Zenici, most će biti detaljno pregledan uz tehnička mjerenja.

Pored ovog mosta stručnjaci civilne zaštite i policije Ministarstva unutarnjih poslova ZDK-a u kontinuitetu prate stanje konstrukcija i ostalih gradskih mostova, posebno onih preko kojih se odvija promet vozila.

Cafe.ba/Fena