Portal 072info

ZENICA Besplatan pregled kože

Naši sugrađani ovih dana imaju priliku obaviti besplatan pregled kože u suterenu Poliklinike, gdje su im na raspolaganju dermatolozi Kantonalne bolnice u Zenici, u sklopu akcije organizovane u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane.

Melanom kože u zadnjih desetak godina je u porastu i na našoj regiji pa je potrebno preventivnim akcijama podizati svijest stanovništa o tome kako da čuvaju svoju kožu.

To je zapravo proces koji praktično traje od rođenja, a osim tumora, naša koža pod djejstvom ulatraviolentnih zraka ubrzano i stari pa je to na neki način i očuvanje naše mladosti, ističe specijalista dermatolog i subspecijalista dermatološke onkologije Samira Dajić- Hrvanović.

Ona je dio ljekarskog tima koji već nekoliko godina provodi akcije bespaltnih pregleda na melanom kože. I u ovoj akciji cilj je eventualno otkriti neke nove promjene na koži ili toliko izmjenjene mladeže koji su sumnjivi na najzločudniji tumor kože- melanom.

Odziv je iz godine u godinu sve veći.Akcija besplatnog pregleda na melanom kože Institut za zdravlje i sigurnost hrane organizovao je sa Kantonalnom bolnicom u Zenici povodom sedmice Euromelanoma i trajat će do 13. maja, od 11 do 14 sati u suterenu Poliklinike.

Podijelite članak