ZENICA: Bh. diplomatska mreža bi mogla biti važna veza za privlačenje investitora

Radovi na svim stranama, punom parom gradimo puteve, ali ih ne puštamo u promet, kao što je slučaj u Zenici. A za investitore jedna od najvažnijih stvari jeste razvijena putna infrastrukutra.

Bosni i Hercegovini su više nego ikad potrebne investicije, a svoj doprinos u toj oblasti morala bi dati i naša diplomatska mreža. Nakon što je uspostavljena Poslovna asocijacija Norveška-Bosna i Hercegovina, na terenu i konkretne aktivnosti. I to u Zenici.

Jedna zenička kompanija u svojim pogonima proizvodi različite vrste dimovodnih cijevi s pratećom opremom od inoksa. Finalne proizvode, osim u zemlji, plasiraju i u više evropskih država, a pristup tim tržištima osigurali su usvajanjem visokih standrada, specifičnim tehničkim karakteristikama, ali i materijalima koje koriste u proizvodnji.

„Radimo kako za domaćinstvo dimnjake i dimovodne sisteme tako i za industriju i klimatizaciju i ventilaciju“, navodi Enes Karić, suvlasnik preduzeća.

„Ne investiramo samo u opremu i alate nego i u osposobljavanje radnika, u tehnologiju. Radimo na osnaživanju žena jer one mogu svojom kreativnošću mnogo pomoći u jednom proizvodnom pogonu koji je od planiranja pa do same realizacije izuzetno komplikovan“, dodaje Sanita Krić-Bitić, zamjenica direktora preduzeća.

Ovo je preduzeće među prvim takozvanim inkubircima Razvojne agencije ZEDA, koja je u proteklih 17 godina značajno doprinijela promjeni privredne strukture Zenice, decenijama temeljene na baznoj industriji. Fokus su im mala i srednja, te start up preduzeća, a aktivnosti usklađene s EU ekonomskim politikama za period do 2027. godine.

„Posjedujemo inkubator koji ima određene kapacitete. U ovom momentu imamo 42 start up preduzeća u procesu inkubiranja sa 180 do 200 zaposlenih“, ističe Senad Pašalić, direktor razvojne agencije Zeda Zenica.

Nedavnu posjetu ambasadora naše zemlje u Kraljevini Norveškoj, prvu te vrste, u ovoj Agenciji ocjenjuju važnim korakom u oblasti ekonomske diplomatije.

„Informacija o privredi BiH putem diplomatske mreže je strahovit potencijal i može itekako pomoći našim domaćim preduzećima“, navodi Pašalić.

Upravo je inovativan pristup privrednom razvoju i razlog za posjetu ambasadora Makarevića ovoj Agenciji.

„Kada sam počeo misiju u Norveškoj upravo sam se fokusirao ne ciljano na regije nego uopšte na BiH da bismo pospješili izvoz. To tržište Norveške vezano za drvo, drvnu industriju, namještaj, za metalsku industriju i za određene segmente koji tretiraju industriju PVC-a. To je nešto što bi bilo vrlo interesantno“, naglasio je Makarević.

Budući da je u Norveškoj jedna od najznačajnih privrednih grana brodogradnja, ambasador Makarević ističe da potencijalnim investitorima, bilo da je riječ Norvežanima ili o našim ljudima koji žive u toj zemlji, posebno zanimljive domaće kompanije iz oblasti metalske industrije i metalurgije.

IZVORFederalna.ba
Prethodni članakZa sehure i iftare jedite namirnice bogate proteinima i vlaknima, uz što više tečnosti
Sljedeći članakSvjetska banka nudi pomoć u pronalasku posla ženama i mladima u cijeloj BiH