Portal 072info

Zenica bi se do kraja 2018. mogla grijati na savremene plinske kotlove

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenica bi do kraja 2018. godine mogla imati redovnije i ekološki prihvatljivije grijanje, čime bi zagrijavanje stanova u ovom gradu moglo biti osigurano trajno, nakon više od deset godina problema u ovom sektoru.

Dio stanova u Zenici još uvijek je bez grijanja, nakon što je u nedjelju ujutro došlo do kvara na kotlu u ArcelorMittalu. Iz ove kompanije su potvrdili da njihovi timovi čine sve kako bi krvar uklonili. Svi se nadaju da će Zeničani grijanje dobiti već u ponedjeljak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Gradonačelnik Fuad Kasumović zatražio je od Službe civilne zaštite, Doma zdravlja Zenica, preduzeća zaduženih za održavanje puteva i drugih ustanova, da budu u maksimalnoj pripravnosti i na raspolaganju građanima.

Savjetnik gradonačelnika Armin Mujkić rekao je za Patriju da Gradska uprava već sada radi na pripremama za izgradnju novih plinskih kotlova u Zenici, koji bi gradu osigurali sigurnije i ekološki prihvatljivije zagrijavanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dva postojeća kotla zamijenili bi sa ukupno pet plinskih kotlova. Dva kotla bi proizvodila po 25 tona pare na sat, a tri kotla po 50 tona pare. Ova investicija se procjenjuje na oko 35 miliona eura – rekao je Mujkić.

Za realizaciju ovog projekta iz ArcelorMittala predlažu osnivanje nove kompanije, koja bi bila 50 posto u vlaništvu ArcelorMittala, a ostatak u vlasništvu zainteresiranih partnera, među njima i JP ‘Grijanje’ Zenica i Uprava Grada Zenica – dodao je Mujkić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz ArcelorMittala su već uradili studiju izvodljivosti za ovaj projekt. Planirano je da nova kompanija bude osnovana u prvom kvaralu 2017. godine, piše Patria.

 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME