Portal 072info

Zenica bila domaćin Simpozija farmaceuta

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Zenica je proteklog vikenda bila domaćin simpozija koji je organizovala Komora magistara farmacije Federacije BiH.

Tema skupa bila je „Kako promijeniti ulogu magistara farmacije u sistemu zdravstvene zaštite“. Uz farmacete iz Federacije BiH u radu simpozija, kao gosti, učestvovali su eksperti iz Republike Srpske, te nekoliko zemalja regiona.

Cilj nam je, kazala je Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara faramacije FBiH, da ukažemo na probleme sa kojima se susrećemo u industriji, apotekarstvu, laboratorijama ili prosvjeti. Želimo, dodala je, da ovu problematiku rasvijetlimo iz aspekta pravnog pozicioniranja magistara farmacije kao zdravstvenih radnika.

Skup u Zenici rezultiraće zaključcima koji će na nivou Komore biti uobličeni u formu zahtjeva. Simpozij magistara farmacije u Zenici pratila je i promocija proizvoda farmaceutskih firmi iz naše i susjednih zemalja. Najveću pažnju privukla je prezentacija koju je organizovala najveća farmaceutska kompanija u našoj zemlji,“Bosnalijek“. Oni su predstavili novu formu svog najprodavanijeg brenda, oralnog antiseptika „Lysobact“ namijenjenog liječenju grlobolje, upale krajnika, te upale sluznice usne šupljine.

Ovaj proizvod, koji je na tržištu prisutan trideset godina, sada je dostupan i kao sprej.

Predstavnica kompanije, magistrica Adisa Džananović, ističe da je tajna djelotvornosti lijeka aktivna supstanca lizozim. Osim u našoj i zemljama regiona, Bosnalijekov Lizobakt uspješno se prodaje i u zemljama istočne Evrope uključujući i ogromno rusko tržište.

U trideset godina prodano je 50 miliona kutija.

RTVZE

Podijelite članak