ZENICA | Boško Perić proslavio 100. rođendan: Nikad nisam pušio, pio alkohol, držao sam do sebe

Zeničanin Boško Perić, koji je od oktobra prošle godine smješten u Dom penzionera sa stacionarom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), proslavio je 100. rođendan. 

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je Perića, koji nas je, ne baš odličnog raspoloženja, dočekao u svojoj sobi. Pričao nam je o svom školovanju, hobiju, poslu, ali i uspjehu za dugovječnost. 

– 40 godina radnog staža, 40 godina penzijskog staža i 20 godina ono što je prošlo… Ukupno mojih 100 godina. Ni sam ne vjerujem da sam toliko poživio – kaže Perić. 

Bez povlastica  

Po završetku osnovne i srednje škole odlučio se za posao tržišnog inspektora. Nakon odrađenog pripravničkog, raspoređuju ga u Zenicu. Inače, rođen je u Jasenjanima kod Bijelog Polja, a u gradu čelika živi još od 1943. godine i sebe smatra Zeničaninom. 

– U ono vrijeme nisam mogao ići da radim u Mostar, da ne bi bilo povlastica i nekih veza. To je bio onaj sistem, kada se vodilo računa o takvim stvarima. Danas, nažalost, toga nema. CIjeli svoj život borio sam se protiv sive ekonomije, ali se danas često pitam da li uopće postoje inspektori – priča nam Perić. 

Dodaje da bi opet, kada bi ponovo birao, izabrao posao inspektora koji je, smatra, radio časno i pošteno. 

Iako u Domu ima sve uvjete, vrijeme provodi igrajući domino i družeći se s ostalim štićenicima, kroz suze govori da bi, ipak, najsretniji bio da živi u svom dvosobnom stanu koji ima u Zenici i koji je prazan. 

Nema formule 

Na pitanje šta je recept za dugovječnost, skromni Perić kaže da nema neke formule, a da se on trudio uvijek voditi zdrav život. 

– Nikad nisam pušio, pio alkohol, držao sam do sebe. Volio sam planinariti, svjež zrak i to je to. Da kažem neki recept koji garantira dug vijek, ne znam ga. Znam da niko u mojoj porodici nije doživio 100 godina – kaže nam Perić. 

Torta i muzička pratnja 

Osim štićenika Doma penzionera, medicinskog osoblja i menadžmenta ustanove koji su mu pripremili tortu te angažirali muzičku pratnju, tim mu je povodom, sa suprugom Zoranom i šestogodišnjim sinom Antom, stigla i rodica te zakonita skrbnica Antoneta Krešo iz Čapljine. 

AVAZ – D. PAŠALIĆ