Portal 072info

ZENICA: Bosna je u situaciji kao i prije 816 godina pri potpisu Bilinopoljske izjave

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prigodnim kulturno-historijskim programom, Forum građana Zenice obilježio je u Parku „Kulin ban“ na Bilinom polju 816. godišnjicu od potpisivanja Bilinopoljske izjave.

Manifestacijom „Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost“ obilježeno je potpisivanje tog dokumenta, kojim su se poglavari bosanske crkve, 8. aprila 1203. godine, pred izaslanikom rimskog pape Ivana de Kazamirisa odrekli svoje hereze, ali je i ta izjava bila samo formalnog karaktera. Poglavari su se i dalje držali svoje vjere u okviru bosanske crkve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

-Izjava je bila rezultat četverogodišnjeg diplomatskog rata protiv Bosne. Činjenica je da se historija konstantno ponavlja i da svi oni koji misle da će time nešto uspjeti, treba da pročitaju rezultate Povelje Kulina bana i njegovog života.

I da shvate da se mi, već preko 800 godina, i nakon smrti Kuluna bana, borimo s tom vrstom optužbi. Ali da nas i danas ima i tu smo na svome i da ćemo tu ostati još 800 godina – poručio je historičar i kustos Muzeja grada Zenica Emir Porča, koji je dodao kako treba da se zapamti činjenica da je Bosna i tada, kao i sada, bila u sličnoj situaciji po pitanju odnosa sa susjedima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Bosna je uvijek doživljavala dugoročne periode mira i kratkotrajne periode rata, ali pred svake ratove bilo je tih diplomatskih optužbi. Jer, svako ko napada Bosnu mora, na neki način, sebi opravdati zašto napada Bosnu. Ali, istovremeno treba znati da je Bosna uvijek znala da ta njihova opravdanja dovede pod sumnju te da ih pobije – ističe Porča te napominje kako Bosna nikada nije napadala, nego se uvijek branila od svojih susjeda.

-Mi imamo ogromno iskustvo odbrane, da li ratom, diplomatijom ili borbom za mišljenje javnosti. Jer, u periodu kada je Kulin ban živio i vladao, mišljenje javnosti je bilo onako kako zada Vatikan. A to je bilo i svjetsko mišljenje javnosti – napominje Porča. Kulinu banu, ističe Porča, bilo je vrlo važno da ima na svojoj strani Vatikan, čije je mišljenje bilo dominantno u skoro cijelom svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Treba da se zapamti činjenica da je Bosna i tada bila, kao i sada, u sličnoj situaciji – kaže Porča.

FENA


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 22
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Iz Čelika odgovorili Džemidžiću: Deset godina ste besplatno koristili Bilino polje

DPA - Portal 072info

PODVALA IZ POLITIČKE KUHINJE SDA: Nakon blokade u vijeću, sada ostavljaju Zenicu i bez utakmica reprezentacije

DPA - Portal 072info

Neobična lokacija za službeni trening: Zmajevi neće trenirati na Bilinom polju, nego…

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME