Portal 072info

Zenica u subotu domaćin utrke na deset kilometara uz učešće 600 trkača

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Zenici će u subotu biti održan drugi po redu Zenički cener, a na današnjoj konferenciji najavljeno je prisustvo 600 takmičara iz zemalja regije i svijeta. Zenički cener – utrka od deset kilometara, koja će se održati kroz najljepše dijelove Zenice ove godine ima brojne novitete. Glasnogovornica sekcije “Zenica trči” Naila Muratović je kazala kako će ovo biti međunarodna utrka s obzirom na to da su učešće najavili takmičari iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Irske, Njemačke, Saudijske Arabije, ali i Bosne i Hercegovine.

“Dodatni razlog zašto je utrka međunarodnog karaktera je taj što smo našu stazu certificirali kod Asocijacije za maratone i duge staze te se nalazimo na popisu svjetskih utrka. Svi trkači mogu obarati kontinentalne, nacionalne i svjetske rekorde te ostvariti olimpijske norme”, kazala je Muratović.

Sretna je i da je trčanje postalo zanimljivo i u samoj Zenici s obzirom na to da je sa starta prošlogodišnje utrke potrčalo stotinu Zeničana i Zeničanki, dok će ove godine učestvovati 250 domaćih takmičara.

Program počinje u Multiplexu Ekran Zenica druženjem na kafi s Amelom Tukom, Abedinom Mujezinovićem te Arminom Gazićem, a nastavlja se od 18 sati na Trgu Alije Izetbegovića takmičenjem za djecu i mame s bebama u kolicama u utrci na 500 metara.

“Brojni učesnici napadaju ovogodišnje postolje. U kategoriji žena to je Lucija Kimani, Amela Trožić i Alma Hrnjić, dok su u kategoriji muškaraca Osman Junuzović i Srđan Samardžić. Predviđeni su i nagradni fondovi te medalje za sve učesnike”, dodala je Muratović.

Amer Krdžalić, koordinator za staze i teren, učesnik je brojnih evropskih maratona te s posebnim zadovoljstvom očekuje subotnju utrku.

“U Ljubljani na maratonu učestvuje 18.000 ljudi, mi u Zenici ne možemo dovesti toliko ljudi, ali smo prošle godine imali super atmosferu i kvalitetnu stazu koja ide najljepšim dijelovima grada. Sretni smo da smo pokazali dobro domaćinstvo i da ćemo i ove godine imati dosta takmičara”, kazao je Krdžalić.

Predstavnik Gradske uprave Zenica Kenan Uzunović je kazao da je Grad Zenica za sport ove godine izdvojio rekordnih 750.000 KM te da su sretni što osim gostovanja reprezentativnih selekcija u Zenici mogu organizovati i jednu domaću kvalitetnu utrku.

“Ova manifestacija daje nam epitet grada sporta jer posjedujemo potpunu infrastrukturu i sretni smo što je ova utrka dobila međunarodni epitet”, zaključio je Uzunović.

Utrka počinje u subotu od 20 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a najavljena je i blokada saobraćaja u gradu čije će pojedinosti biti objavljene u medijima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 112
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

ZENICA Obavijest o izmjeni režima saobraćaja u subotu 13. aprila

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME