ZENICA: Čolakoviću godina i po zatvora zbog pokušaja ubistva

Kantonalni sud u Zenici je dana 22.02.2021. godine, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Čolaković, kojom je optuženi Čolaković Ammar oglašen krivim za krivično djelo ubistva iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. (pokušaj) KZ FBiH u sticaju sa krivičnim djelom iz člana 52. stav 1. tačka b) Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Ze- Do kantona. S tim u vezi, sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci.

Optuženi Čolaković Ammar KRIV JE što je:

1. Dana 19.07.2018. godine oko 1215 sati u Zenici, u krugu zelene pijace koja se nalazi u ulici …, ispred radnje u kojoj se prodaju telefoni „T.p.“ vl. Č.M., u kojoj je u to vrijeme radio Č.E. nakon što je isti u jednom momentu došao u sukob sa H.H. koji je sa nožem u ruci sa dužinom sječiva od 12 cm krenuo zamahivati prema Č.E. kako bi ga tjelesno ozljedio, prišao H.H. kako bi ga odvratio od nasrtaja na Č.E. te sa njim započeo verbalnu raspravu, pa kada je H.H. sa istim tim nožem nasrnuo i na njega, zbog čega je među njima došlo i do tuče, iskoristio jedan trenutak te iz svoje torbice izvadio pištolj marke … kalibra … mm, serijskog broja … i iz istoga, u prekoračenju granica nužne odbrane, ispalio jedan hitac u predjelu gornjeg dijela tijela H.H., svjestan da ga tako može usmrtiti na što je pristao, nanijevši mu tako tešku tjelesnu povredu u vidu ustrijelne rane u dijelu velikog prsnog mišića desne polovine grudnog koša sa parcijalnim oštećenjem ručnog spleta živčanih vlakana, nakon čega je užurbano napustio lice mjesta,

2. Dana 19.07.2018. godine u Zenici, u svom stanu koji se nlazi u ulici …, suprotno odredbama članova 3., 5., stav 1., 6a., 6b i 10. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Ze- Do kantona („Službene novine ZDK“ broj: 9/2013- prečišćeni tekst), svjesno, bez odobrenja držao pištolj marke … serijskog broja … i 88 komada pištoljskih metaka kalibra … mm, koje je prethodno nabavio, iako je znao da je za nabavku, nošenje i držanje navedenog oružja i municije potrebno odobrenje nadležnog organa, a koji su kod istoga pronađeni i oduzeti prilikom pretresa od strane pripadnika MUP ZDK.

Prethodni članakNovi Android virus maskira se kao „kritično ažuriranje sistema“
Sljedeći članakJupić o velikoj smrtnosti: Svi koji su pravili propuste snosit će sankcije