Portal 072info

ZENICA: Demineri sa trase dionice autoputa A1 u izgradnji izvadili eksploziv

Pripadnici deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite u saradnji s policijskim timom MUP-a Zeničko-dobojskog kantona danas su na dva lokaliteta na trasi budućeg autoputa A1, u dijelu kojim prolazi kroz naselje Perin Han nedaleko od centra Zenice, pronašli zakopane u zemlji plastični eksploziv, bombu i municiju.

Deminerski tim je uspio da nakon trosatnog otkopavanja veće površine zemlje na dubini više od jednog metra pronađe eksplozivna sredstva i ukloni.

Na trasi budućeg autoputa pronađeno je tri kilograma plastičnog eksploziva, jedna ručna bomba i 36 metaka različitih kalibara.

Nakon dojave mještana s ovog područja, radnici kompanije “Hering“, izvođači istražnih radova na dionici autoputa A1, prijavili su nadležnoj policijskoj upravi i Kantonalnoj upravi civilne zaštite da su upozoreni da bi na dva lokaliteta u naseljenom mjestu Perin Han mogle da se nalaze zakopane vreće s bombama i drugim eksplozivnim sredstvima.

Pripadnici deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite pregledali su navedena mjesta i uspjeli otkriti zakopana eksplozivna sredstva.

Kako se službeno saznaje, dobra je okolnost što je ova eksplozivna sredstva u zemlju zakopala po svemu sudeći “stručna osoba”, jer je eksploziv bio dobro zaštićen od eventualnog utjecaja vlage i sve se nalazilo umotano u plastične kese i zaštićeno u jednoj plastičnoj kanti.

Mještani su tokom obavljanja radova na pronalasku oružja i eksploziva naznačili još nekoliko mjesta u blizini gdje bi se moglo pronaći zaostalo oružje i minsko-eksplozivna sredstva iz proteklih ratnih djejstava.

-Specijalizirani tim deminera uspio je da brzo locira mjesto s eksplozivom, ali će se njihove aktivnosti nastaviti na istim lokalitetima. Upućujem veliku zahvalnost svim mještanima koji su reagovali na vrijeme i ukazali na opasnost. Oni su na ovaj način spriječili izazivanje opće opasnosti po sve građane tokom izvođenja planiranih obimnih građevinskih radova. Ponovno pozivamo sve koji imaju bilo kakve informacije o skrivenom oružju, a na bilo kojem lokalitetu da slobodno bez ikakve odgovornosti jave policiji ili civilnoj zaštiti gdje se ono nalazi – rekao je Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Radnici kompanije “Hering” nakon odobrenja deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite nastaviti će izvođenje istražnih građevinskih radova.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box