Portal 072info

ZENICA Demobilisani borci poručili da ne prihvataju predložni Nacrt Zakona o demobilisanim borcima

Udruženje veterana rata i odbrane bosanske časti održalo je javnu raspravu na temu “Aktuelni Nacrt Zakona o demobilisanim borcima”.

Raspravi su pored članova udruženja, prisustvovali i simpatizeri ideje, te zastupnici Gradskog vijeća Zenica. Cilj rasprave je preduzimanje konkretnih mjera na koracima storniranja Nacrta Zakona o demobilisanim borcima. 

“Mi imamo svoje zahtjeve i nećemo odustati dok se to ne ispuni. Jedan od njih, a ujedno i najvažniji je formiranje i izrada registra boraca koji će javno sadržavati podatke svakog od njih”, poručuje predsjednik udruženja Hajriz Doglod.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored navedenog registra tu su i ostali zahtjevi boraca: revizija i javna objava svih dodijeljenih sredstava udruženjima boračkih zadruga, evidencija svih vrsta pomoći od 1996 do 2019., ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, zadruga, saveza iz budžeta FBiH, kao i kantona i općina.

Zahtjev je i da se obezbijedi borački dodatak koji neće biti manji od 6 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH, kao i ukidanje malverzacije sa boračkim stažom i da se isti uvede kao dvostruki radni staž. Kako navode iz udruženja, spremni su i na radikalnije mjere prema odgovornim za navedenu problematiku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 “Mi smo spremni da idemo do kraja i ako treba preduzet ćemo i radikalne mjere, samo da dođemo do ispunjavanja naših zahtjeva”, dodaje Sidik Hinović, predsjednik skupštine Udruženja.

ZENICAINFO

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 60
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sramota je šta se radi građanima Zenice

072info

Polaganjem asfalta završena rekonstrukcija Ilirskog puta

Redakcija

Privremena izmjena režima pješačkog saobraćaja na mostovima Bilinopoljski i Jalijski

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME