Portal 072info

ZENICA Đacima pričali o igrama i druženju u njihovo vrijeme

Da je Osnovna škola “Miroslav Krleža” u Zenici posebna po mnogo čemu, govori i posljednji gest koji se dogodio u trećem razredu, gdje je, na inicijativu učiteljice Alise Salčinović, organiziran događaj “Djedovi “opet” u školi”.

Spontana ideja

Prema njenim riječima, ideja je došla spontano, nakon što je uvidjela koliko o njenim đacima, ustvari, brinu njihovi djedovi.

– Oni svakodnevno brinu o svojim unučićima, dovode ih i odvode iz škole, rade s njima zadaće, brinu o njima i zajedno provode veliki dio vremena dok su roditelji na poslu. Jedan od djedova me i zaustavio da pita jesam li prepisala ideju ili sam to sama smislila – govori Salčinović.

Ističe da je ubrzan tempo života kojim živimo doprinio da roditelji djece, zbog posla, sve više obaveza prebacuju na djedove, te da više sarađuje s njima nego s roditeljima.

– Djeca su se, također, oduševila ovom idejom. Rekla sam im da razmisle šta bi djedove mogli pitati i, vjerujte, pitanja su bila krajnje simpatična. Zanimalo ih je koliko ih je bilo u razredu, kako su ih kažnjavali, kojih su se igara igrali – govori Salčinović.

Ramo Kovačević, Sead Ćerimović i Began Šehović pričali su svojim unucima, ali i drugim učenicima, i o neobičnim igrama od prije 50 i 60 godina, ali i mnoge druge zanimljive stvari iz njihove prošlosti.

Učenici pripremili pitanja   - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Učenici pripremili pitanja

Poštovati starije

– Željela sam djecu podstaći da se poštuju roditelji i stariji jer imamo slučajeva gdje to nedostaje. Cilj je bio pokazati i to da su se deke više družile jer nije bilo igrica i da su ljudi bili više sretni bez pametnih uređaja – zaključuje Salčinović, poručujući nanama i bakama da se ne ljute jer su ovaj put ugostili djedove.

Vožnja vozom

– Prije tri godine imali smo lektiru “Vlak u snijegu”. Kada sam spoznala da se samo dvoje djece od njih 20 vozilo vozom, odlučila sam organizirati vožnju. To je bio bum. Imali smo vožnju do Nemile i svi su bili oduševljeni – kaže Salčinović.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 27
    Shares

Počitajte još

Zenica: Gradi se šest, u planu još 13 dječijih i sportskih igrališta

072info

Kako se u jugoslavenskoj Zenici rađala industrija, ali i prvi građanski buntovi za čišći zrak

072info

U KB Zenica umro pacijent koji je bio pozitivan na virus gripe

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box