Zenica: Djevojčica umrla od meningokokne sepse

Zenica je u šoku nakon što je 11-godišnja Đ. H., učenica Osnovne škole “Arnauti” kod Zenice, umrla u petak oko 18.15 sati od meningokokne sepse. I dok roditelji tvrde da je glavni krivac škola, koja je u očajnom i zapuštenom stanju, niko od nadležnih do sada nije reagirao.

Porodica šokirana

Cijeli slučaj ipak najteže pada porodici Hajdar, koja je izgubila uzorno dijete. Neutješni otac Mirzet kaže da je još u šoku i zbunjen, zbog čega ne može tvrditi ko je zapravo krivac.

– Svi su se ušutjeli, a moje dijete je preminulo. Volio bih i ja saznati šta se dogodilo. Otišla je djevojčica od 11 godina koja je imala sve petice – kaže od boli shrvani otac Mirzet.

Sve se, kaže, dogodilo u srijedu. Pozvali su ga iz škole i kazali da je djevojčici pozlilo. Odmah su je uputili u Hitnu pomoć, a potom u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je, nažalost, umrla.

djevojcica

Umrla 11-godišnja djevojčica Đ. H.

– Iz škole su mi dolazili danas (jučer, op. a.). Nemam dokaza ko je kriv, tako da nemam koga ni teretiti. Pitao sam doktore, oni kažu da se to može svugdje udahnuti. Ipak, dosta ih tvrdi da je škola prljava i puna miševa, WC je prljav – kaže on.

I dok se pokušava pomiriti s činjenicom da je izgubio dijete, obećava da će ići do kraja kako bi se saznala prava istina.

Škola prljava

Ni ostali roditelji djece koja pohađaju ovu školu također neće dozvoliti da se krivac izvuče. Prema riječima Merjem Beganović-Arnaut, majke čije troje djece pohađa ovu školu, konačno se moraju poduzeti neke stvari.

merjem-beganovic-arnaut

Beganović-Arnaut: Roditelji u strahu 

Naša škola užasno je prljava, u zraku se osjeti prašina. Treba doći sanitarna inspekcija, pod hitno. Slučaj smrti djevojčice itekako nas je šokirao i strahujemo da bi još djece, ako se nešto ne uradi, moglo završiti tragično – ogorčena je ona.

Deratizacija i vakcinisanje

Kako saznajemo od roditelja, u školi je kobnog dana sanitarna inspekcija odmah obavila zaprašivanje, zbog čega se u petak 10. februara nastava nije odvijala. Također, učenici iz razreda stradale djevojčice odmah su vakcinisani, dok djeca iz ostalih razreda, kako tvrde roditelji, još nisu.

Autor: Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE