AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Više od trideset radnika kompanije „Arcelor Mittal“ u Zenici otrovalo se salmonelom, nakon što su proteklog vikenda konzumirali hranu u jednom od sedam restorana u krugu ove kompanije, saznaje „Avaz“. Ovu informaciju potvrdio nam je dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. 

Konzumirali sos

– Tačno je, salmonela je dokazana. Većina zaraženih radnika navodi da su konzumirali neki sos, odnosno preljev. Mi smo poslali nalaze na analizu i oni su potvrdili da je salmonela uzrok stomačnih tegoba kod radnika – govori Drljević.

Osim radnika koji su konzumirali hranu u restoranu proteklog vikenda, javljaju se i radnici koji su konzumirali hranu u ponedjeljak. 

– Došlo ih je nekoliko koji su konzumirali hranu u ponedjeljak, prije nego što će sanitarna inspekcija zatvoriti restoran. Iz te grupe nemamo značaj broj radnika, ali ih ima. Očekivali smo veći priliv radnika, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je u ponedjeljak hranu u tom restoranu konzumiralo 200 radnika – ističe Drljević. 

Napominje da su dolazili radnici i žalili se na stomačne tegobe, iako ih nisu imali, nego su u cijeloj priči vidjeli priliku.  

Zdravstveno stanje radnika je stabilno, ne radi se o teškim slučajevima, iako se mogu stvoriti teške komplikacije kada se radi o trovanju salmonelom. 

Ednan Drljević - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Ednan Drljević

Odbili bolnicu

– Polovina od broja radnika koji su se javili, njih više od 30, ostali su u bolnici na liječenju, a polovina ih je odbila ostati. Mi im dajemo potpuno adekvatnu medicinsku pomoć i stabilnog su zdravstvenog stanja. Nekoliko slučajeva imamo da su srednje teškog stanja, a hoće li biti onih težih oblika, nezahvalno je prognozirati – kaže Drljević.

Konzumirali i kobasice

Osim sosa koji su konzumirali radnici, epidemiolozi zaduženi za ovaj slučaj ispituju i ostale uzorke hrane koje su konzumirali radnici.

Kako nezvanično saznajemo, stomačne tegobe dobio je kompletan jedan pogon od 12 radnika, a nakon što su konzumirali kobasice. 

AVAZ – D.PAŠALIĆ