Portal 072info

Zenica: Drvena kućica otvorena za ljubitelje pisane riječi

Foto: J. Hadžić/Avaz.ba

Više od 40 godina kod Osnovne škole “Meša Selimović” u centru Zenice putem starog drvenog štanda sakupljaju se, nastoje sačuvati od zaborava i prodaju knjige.

Brojni naslovi

U posljednjih deset godina vlasnici interesantne drvene kućice, koju krase brojni naslovi, su Jasmin Mlivić (64) i Radoslav Kovačević (61).

Kovačević je nezaposleni diplomirani pravnik, a ni njegov kolega Mlivić nije mogao pronaći posao u struci kao VKV elektromehaničar pa su se odlučili na ovaj posao.

Iako internet, smatraju naši sagovornici, čini svoje, Zeničani još kupuju knjige. To im, kažu, omogućava da prežive dan.

– Živim s roditeljima tako da mi je lakše. Ono što zaradim, dođe mi kao džeparac, koji mi bude jedan dan – kaže nam Kovačević.

U nešto drugačijoj situaciji je njegov kolega Mlivić, koji je porodičan čovjek i od zarađenog novca mora prehraniti porodicu.

– Zarada nije tolika da imam za lagodan život. No, nisam nezadovoljan. Dovoljno je, bolje je išta nego da nemam nikakvu zaradu – smatra Mlivić.

Stari eksponati

U maloj drvenoj retro kući, koja okupira pažnju prolaznika, najviše je knjiga, ali se prodaju i stari eksponati umjetničkih slika, figurice, kožni ukrasi i sve ono što je proizvod čovjekovog rada.

– Nastojimo izložiti sve ono što vrijedi. Ali, prednost dajemo knjigama. Zato se i zovemo sakupljači starih knjiga – jednoglasni su prodavači.

Boreći se da prežive, ovi Zeničani u drvenoj kućici svakodnevno borave od jutarnjih do poslijepodnevnih sati, čekajući svoje mušterije.

Prosječna cijena 10 KM

Zeničani, kako nam pričaju sakupljači knjiga, najviše kupuju američke i francuske klasike, a često se traže i rječnici.

– Za domaćim piscima i izdanjima najviše tragaju dijasporci, koji dolaze ljeti u Zenicu. Knjige, generalno, nisu skupe. Prosječna cijena knjige iznosi deset maraka – kažu prodavači.

Autor: D. PAŠALIĆ / AVAZ.BA

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box