Zenica: Eko-policajci dnevno “uhvate” desetak vozila parkiranih na travi

Trojica eko-policajaca na području Grada Zenice nekada su znala dnevno evidentirati i do 60 parkiranih vozila na javnim zelenim površinama. Danas je taj broj mnogo manji i rijetko prijeđe deset.

Nesavjesni vozači

– Na teren idemo samostalno, ali i po prijavi građana. Kada vozilo zateknemo parkirano na javnoj zelenoj površini, fotografiramo ga i sačinimo zapisnik. Nakon toga, podaci se na osnovu registarskih oznaka uzmu iz baze IDDEEA-e i šalje se prekršajni nalog vlasniku vozila – kaže Vladimir Lazić, koji ovaj posao radi 22 godine.

Kazne za fizička lica su od 40 do 400 KM, a za pravna od 500 do 5.000 KM. U 2016. godini evidentirano je 1.528 parkiranja na javnoj zelenoj površini, a u prva tri mjeseca ove godine 254.

Područja na kojima se najčešće bilježe ova nepropisna parkiranja, kako kaže Lazić, su naselja Crkvice i Mokušnice, u kojima i nedostaje parking prostora.

Bacanje smeća

Osim kažnjavanja nesavjesnih vozača zbog parkiranja vozila na zelenim površinama, zenički eko-policajci kontroliraju i zauzimanje javnih površina i uličnu prodaju te urbanističke saglasnosti za ljetne bašte, prodajne štandove i prekopavanje javnih površina. Također, prate i rad nadležnog preduzeća za odvoz otpada te formiranje divljih deponija i bacanje smeća na javnim površinama.

Rad u civilu

Zeničke eko-policajce teško je prepoznati jer rade u civilu, a dobili su obećanje od Gradske uprave da će im nabaviti i odijela. Sve prekršaje iz njihovog resora građani mogu prijaviti na broj telefona 032/244-263.

Avaz.ba