Portal 072info

Zenica: Emin Bošnjak i njegova porodica nakon požara ostali bez krova nad glavom

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

U zeničkom naselju Babina Rijeka u petak 9. decembra na potkrovlju zgrade izbio je požar u stanu ratnog vojnog invalida Emina Bošnjaka. Samo nekoliko minuta je bilo potrebno da vatrena stihija zahvati čitavo potkrovlje i ostavi porodicu Bošnjak bez krova nad glavom.

Na sreću u požaru niko nije stradao, a miris dima prva je primijetila Eminova kćerka Ena. Dok je porodica sakupljala najbitnije predmete kako bi napustili stan, Emin je pokušao ugasiti požar, ali bezuspješno. U razgovoru za Klix.ba Emin pojašnjava da je živio prosječno od invalidnine i ženine plaće iz kladionice te da bez pomoći drugih ljudi dalje ne može nastaviti.

“Ja sam živio prosječno kao svaki Bosanac i Hercegovac, ali požar koji je u petak izbio ostavio me je bez svega. Na početku, kada smo tek osjetili miris dima, nije bilo plamena, i tada sam rekao supruzi da nazove vatrogasce i pokupi iz stana šta je najbitnije. Šlaufom sam gasio, koliko sam mogao dok su došli vatrogasci, ali zbog poteškoća pristupa zgradi izgubili smo desetine dragocjenih minuta”, govori Emin dok po dnevnom boravku mete pepeo, a njegova kćerka Ena u svojoj sobi pokazuje uništeni školski pribor.

Prva u pomoć porodici Bošnjak pritekla je Gradska uprava Zenice koja im je odobrila novčana sredstva kako bi mogli platiti boravak u nekom drugom stanu, a pomogao je i kolektiv kladionice Premier gdje radi Eminova supruga te Enina učiteljica i kolektiv Osnovne škole “Mak Dizdar”.

Eminu je trenutno najpotrebnije da svoju porodicu smjesti u stan za koji bi plaćao mjesečnu kiriju, a s obzirom da posjeduje samo jednu petinu stana koji je izgorio, ne zna da li će ga renovirati ili će tražiti drugi smještaj.

“Otac je preminuo u martu i još nije u potpunosti riješeno vlasništvo stana. Sada imamo privremeni smještaj dok ne nađemo nešto za šta bismo plaćali kiriju. Novčana sredstva koja sam dobio od Gradske uprave ne mogu još podići jer nemam lične karte, ali uskoro bi i to trebalo biti riješeno”, dodaje Emin.

Porodici Bošnjak možete pomoći uplatom novca na račun (fotografija sa detaljima u prilogu teksta):

Marijana Bošnjak
I Zeničke brigade 9C
72000 Zenica
BA39 1995 1260 3919 1055

Kontakt osoba Marijana Bošnjak: 060 346 4332.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box