banlozi 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika / Izdvojeno

Kantonalni sud u Zenici je nakon ponovljenog postupka izrekao prvostepenu presudu Ismetu Gigoviću zbog nasilja u porodici nad nevjenčanom suprugom Ravom Fejzić koja je usljed zadobijenih povreda preminula i osudio ga na 12 godina i šest mjeseci zatvora.

PETOGODIŠNJE NASILJE

Fejzićevu je Gigović tukao tokom njihovog zajedničkog života i to od 2014. do 2019. godine. Zbog njegovog nasilničkog ponašanja prema Ravi, u Općinskom sudu u Zenici dva puta su izricane zaštitne mjere zabrane uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u trajanju od po jedne godine. Za to vrijeme je ona bila smještena u Sigurnu kuću Medica Zenica, no po izlasku ponovo mu se vraćala, a on je nastavio sa psihičkim i fizičkim zlostavljanjem. Dvadesetak dana prije kobnog događaja Gigović je stalno zlostavljao ženu udarajući je po tijelu i nanoseći joj povrede.

U presudi se navodi da je 8. i 9. jula 2019. godine u Zenici, u prigradskom kampu Banlozi, u kući dva dana kontinuirano fizički i psihički zlostavljao nevjenčanu suprugu. Šamarao ju je i udarao pesnicama po glavi i tijelu.

SLABA I NEMOĆNA

U večernjim satima, dok je Fejzićeva ležala vrišteći i moleći da je ne tuče nogama, na kojima je imao patike, snažno joj je zadavao udarce u glavu, trbuh, noge i ruke, iako je bio svjestan da je može tako ubiti. Gigović je fizičku kondiciju održavao trenirajući boks i bio je svjestan da je Rava fizički slabija i nemoćna da mu pruži otpor. Tako joj je udarcima nanio povrede opasne po život usljed koji je ona i preminula.