Portal 072info

ZENICA Građani mogu kontrolirati poštenje prodavača

Na najjeftinijoj pijaci u Bosni i Hercegovini, onoj u Zenici, kupci svakodnevno mogu kontrolirati tačnost težine kupljenih proizvoda s obzirom na to da su im na raspolaganju dvije kontrolne vage.

Kvalitet usluge

Prema riječima Selme Vidimlić, direktorice “Tržnice” Zenica, radi se o baždarenim vagama.

– Svi su naši zakupci registrirani kao trgovci pojedinci ili su upisani u Registar poljoprivrednih proizvođača te imaju zakonsku obavezu da pružaju kvalitetnu uslugu. Ako neko sumnja u ispravnost njihovih vaga, mi smo im osigurali dvije takve, na ulazu u “Tržnicu” i na zelenoj pijaci – govori Vidimlić, napominjući da zakupci na pijaci koriste vlastite vage.

Budući da je srijeda u Zenici pijačni dan, ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je pijacu, gdje smo zatekli brojne građane kako kupuju voće i povrće. Upravo smo od njih željeli saznati koriste li kontrolne vage ili, ipak, vjeruju prodavačima.

Nema sumnje

– Ne koristim kontrolne vage, ne mogu reći da sumnjam u njihovu tačnost ili da sam siguran. Ima onaj gore, neka vaga – smatra Hasib Čurić.

Ni Sadeta Hećo ne koristi kontrolne vage, pravdajući to da danas i zakupci imaju digitalne vage, ali i da svako vaga na svoju dušu.

Istog stava je i Amera Međić.

– Ne kontroliram, jednostavno, vjerujem im – smatra Međić.

Kontrolna vaga na ulazu u “Tržnicu”  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Kontrolna vaga na ulazu u “Tržnicu” Foto: (Foto: D. Pašalić)

Dajemo i hediju

Mišljenja prodavača na zelenoj pijaci su podijeljena. Među onima koji pozdravljaju kontrolne vage je Alija Alispahić, jer će kupci tako biti zadovoljniji i sigurniji.

– Mi, vjerujte, uvijek gledamo da stavimo i više, a ne da nedostaje. Dajemo i hediju, ali neka ih, da ljudi kontroliraju pa znaju da li kupovati i dalje kod tog kupca ili ne – kaže Alispahić.

NIKO od posjetilaca na pijaci za vrijeme naše posjete nije kontrolirao tačnost težine kupljenih proizvoda.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 60
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box