Zenica: Hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji

Zenica: Hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji

I ove godine Medžlis Islamske zajednice Zenica organizira hafisku mukabelu u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji. Iako mukabeli ne prisustvuju vjernici koji su sa oduševljenjem, svake godine, iščekivali unikatno učenje mukabele zeničkih hafiza, tradicija je nastavljena a vjernici mukabelu mogu pratiti putem programa RTV Zenica.


Ova već sada tradicionalna mukabela u zeničkom medžlisu datira od 1980-tih godina, kada su u Zenicu kao učači mukabele dolazili hafizi iz Makedonije, a ponosno možemo istaći da zenički medžlis trenutno ima 11 hafiza koji čuvaju tradiciju hafiske mukabele.


Glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica ističe: “Specifičnost ove mukabele je u tome da se tokom njenog učenja hafizi nalaze ispred džemata, a džematlije su okrenute prema njima te slušaju i prate učenje Kur’ana. Ove godine smo uskraćeni za atmosferu i ljepotu takve mukabele.

Nije poznato da se na ovaj način mukabela obavlja bilo gdje u svijetu. Bosanska mukabela je proizašla iz hadisa Allahovog poslanika Muhammeda a.s. u kojem nas upoznaje da je melek Džibril, koji mu je dostavio objavu, dolazio Allahovom poslaniku svakog mjeseca ramazana te ga svakog dana preslušavao kako uči Kur’an.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE