Portal 072info

ZENICA Hrabre vatrogasce nisu pokolebale ni eksplozije (FOTO)

Rizik je biti vatrogasac, ali humanost i želja za spašavanjem jači su od mogućih posljedica koje ovaj posao nosi sa sobom. To nam je kazao zenički vatrogasac Selvedin Čamdžić, koji je u ovom poslu već 20 godina.

Lak i ulje

S Čamdžićem i njegovim kolegama razgovarali smo neposredno nakon gašenja velikog požara koji je u srijedu zahvatio veliku deponiju sekundarnih sirovina „Modernizacija“ u naselju Šljivik i koje je trajalo 17 sati.

– Iako često bude rizičnih situacija kao što je ova, ne znate šta vas očekuje. Ali, tu sam da spašavam sugrađane i njihovu imovinu – govori Čamdžić, koji ističe da su im najteže intervencije na saobraćajnim nesrećama.

Komandant vatrogasne brigade Enes Zec kaže da im ovo nije bio prvi put da gase otpad, ali da u posljednje vrijeme ne pamte sličan požar. Bilo je i eksplozija koje, ipak, nisu pokolebale ove hrabre vatrogasce.

– Radi se o velikoj količini sekundarnih sirovina, gori lak, ulje, gorivo, a može se naići i na plinske boce. Iako je rizično, ne odustajemo – kaže Zec.

Situaciju im je u ovoj intervenciji otežavalo i to što na otpadu nije bilo hidranta, pa su vatrogasna kola morala ići u bazu da cisterne napune vodom.

Iako su požar gasili satima, niko nije razmišljao o predahu dok su spašavali objekte, naftu, mašinu vrijednu 150.000 eura… Mnogi od vatrogasaca poste, ali u vrijeme iftara nisu odlagali crijevo s vodom. Na gašenje su mnogi došli i od kuće u ispomoć kolegama, poput Almira Karića. 

Prebacivali otpad

– Nije teško, takav je posao. Od kuće sam došao da gasim jedan od najzahtjevnijih

požara. Specifičan je požar, prebacujemo otpad s jedne strane na drugu – kaže Karić.

Nakon uspješno obavljene misije, Zec nam govori da Zeničani mogu mirno spavati, jer su vatrogasci stručni i obučeni da u svako doba odgovore najtežim zadacima, što su dokazali i ovaj put.

Nedostaje kadra

Vatrogascima su u gašenju požara, čiji je ogroman plamen obasjavao pola grada, pomagale i cisterne „Albe“. Komandant Zec ne krije da im nedostaje ljudstva.

– Imamo 46 ljudi, a nedostaje ih 12. Vrlo brzo, već u ovoj godini, očekujemo raspisivanje konkursa za prijem novih, mladih vatrogasaca – najavljuje Zec.

Trudimo se da nikad ne zakažemo– Eksplozije su otežavale gašenje, vjerovatno zbog goriva. To nam je predstavljalo problem, ali nismo odustajali. Trudimo se da nikad ne zakažemo i tako je godinama. Činimo sve da spasimo ljude, ljudska dobra i materijalna sredstva – kaže Adnan Alispahić, koji je vatrogasac već 26 godina.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 39
    Shares