Portal 072info

ZENICA: Ima li naše društvo dovoljno razumijevanja za osobe sa invaliditetom!?

118781943 171679897794738 3651900157385583466 o
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kolega Mahdi Alić i ja smo se danas odazvali na poziv za pomoć naše sugrađanke Vasvije Dalipovski, koja je izrazila potrebu za novim namjenskim gel akumulatorima za invalidska kolica. Isti smo obezbijedili a pri samoj posjeti nismo mogli a da ne primjetimo nepristupačnost prilaza ulaznim vratima zgrade za osobe sa umanjenim tjelesnim sposobnostima.

U razgovoru sa gospođom Vasvijom, rekla nam je da već godinama pokušava da se izbori za izgradnju adekvatnog prilaza kako bi nesmetano mogla da pristupi istoj ali su uvijek nailazili na nerazumijevanje i nedostatak volje nadležnih da Vasviji obezbijede jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na slobodno kretanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovim putem pozivamo Gradsku upravu na čelu sa prvim čovjekom grada, uvaženim gospodinom Fuad Kasumović, da pošalju na teren nadležne službe koje će izraditi projekat, srediti svu potrebnu papirologiju te organizirati realizaciju istog. Također, pozivamo Gradsku upravu da putem svojih službi, za početak, lociraju sve stambene objekte u kojima žive osobe sa umanjenim tjelesnim sposobnostima i da istim obezbijede prilaz i nesmetano kretanje koje im je zagarantirano zakonom.

Ovo je tek početak naše borbe za pravedniji odnos prema ovoj populaciji koju karakterizira nedostatak resursa u institucijama, nemogućnost slobodnog kretanja, diskriminacija, stigma i obrazovanje koje ne ide u korak sa tržištem rada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pristup za osobe sa invaliditetom, odnosno kretanje, je osnovno ljudsko pravo, a obaveza izgradnje pristupa je regulirana i Zakonom.

Nažalost, i pored svih konvencija i zakona, svakodnevnica osoba sa invaliditetom je ispunjena preprekama – u kretanju, u komunikaciji sa drugima, preprekama u obavljanju sitnih svakodnevnih poslova o kojima drugi i ne razmišljaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osobe s invaliditetom imaju svoje vrijednosti, kvalitete, znanja i i te kako mogu doprinijeti društvu u kome žive.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ekipa ZDK pobjednik sportskih igara paraplegičara

072info.com

Sudar dva vozila u centru Zenice, policija na licu mjesta (FOTO)

072info.com

Počelo uređenje zelenih površina u blizini kružnog toka u Radakovu

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)