Portal 072info

Zenica ima najbolju infrastrukturu, ali ni traga od premijerligaša

Floskula da je Zenica grad sporta možda je vrijedila ranije, ali danas to više nije slučaj.

Iako ima najbolju infrastrukturu u državi u koju su uložena ogromna finansijska sredstva (gradska Arena, stadion Bilino polje, atletski stadion…), od prije nekoliko dana Zeničani više u svom gradu nemaju nijedan kolektiv u najvišem rangu bh. takmičenja u najpopularnijim sportovima.

Najteža situacija 

Nakon košarke i rukometa, i Nogometni klub Čelik se preselio u Prvu federalnu ligu nakon niza slabih sezona.

Trostruki prvak naše države, koji je prije imao najbolju posjetu u regionu i iz kojeg su ponikli brojni reprezentativci (Elvir Bolić, Mirsad Hibić, Nermin Šabić…), danas se nalazi u vjerovatno najtežoj situaciji u svoje 73 godine postojanja.

U zimskom prijelaznom roku na Bilino polje je stigao investitor iz Turske, ali plan ipak nije ispunjen. Čelik će u narednoj sezoni prvi put igrati u nižem rangu. Ipak, Ajdin Olgun (Aydin) je izjavio da ostaje u Zenici i da će vrlo brzo početi sklapanje ekipe za povratak u elitu.

– Čelik se može uskoro vratiti u Premijer ligu, ali veoma je bitno da na Bilinom polju ostane investitor i da ima pomoć od naših poštenih ljudi u stručnom dijelu. Pojedince koji su gledali samo svoj interes i koji vide sebe u Čeliku, a ne Čelik u sebi, treba ukloniti iz kluba – rekao nam je Amir Japaur, nekadašnji proslavljeni nogometaš Čelika.

Apsurdi se dešavaju i u zeničkoj košarci. Izgradnjom Arene “Husejin Smajlović” OKK Čelik se preselio iz dvorane na Bilmišću u jedan od najmodernijih sportskih objekata u regionu.

Ipak, zbog slabe podrške Zeničani, koji su nekad igrali i najviši rang u bivšoj Jugoslaviji, ispali su u A-1 ligu.

Politička podloga

Ove sezone s najmlađom ekipom u historiji kluba igraju finale plej-ofa za povratak u elitni bh. rang, prvenstvo BiH.

– Potrebno je omasovljenje škole košarke, a najvažnije je omogućiti igračima minimalne finansijske uvjete da sazriju u matičnom klubu, a onda ih prodavati kao gotove proizvode. Mora se omogućiti potencijalnim investitorima da uđu u klub bez utjecaja politike. Sve se svelo na sferu fudbala kao političke podloge za opstanak.

U Zenici je, u poređenju s fudbalom, košarka smiješna u finansijskom smislu, budžet šampionske generacije je iznosio 320.000 KM – rekao nam je Kemal Alihodžić, dugogodišnji košarkaš zeničkih klubova.

Još je gore u ženskoj košarci u kojoj je Čelik godinama bio u vrhu regionalne lige i dominirao u domaćoj. No, ove sezone Zeničanke nisu ni započele prvenstvo.

– Nama je ranije Grad bio jedan od glavnih finansijera i zbog nedostatka odgovarajuće podrške u određenom momentu došlo je do ovog što imamo danas. Uz malo više ulaganja u mlade kategorije za nekoliko godina bi Zeničani opet mogli gledati dobru košarku – rekao nam je Slobodan Kecman, nekadašnji trener Čelika.

Rukometni kub Čelik je osnovan 1950. godine i spada u red najstarijih rukometnih kolektiva u BiH i jugoistočnoj Evropi.

U sezoni 2008/2009. Zeničani su izborili plasman u Premijer ligu BiH, gdje su osam godina igrali važnu ulogu, a izašli su i u Evropu. No, i oni su ispali u niži rang i trenutno se takmiče u Prvoj ligi FBiH.

– Vjerujem da uz podršku Grada možemo u dogledno vrijeme izboriti povratak u Premijer ligu – rekao nam je dugogodišnji kapiten zeničkog kluba Aldin Begagić.

Savić, Mutapčić, Alihodžić…

Košarkaški klub Čelik je uvijek bio prepoznatljiv po omladinskoj školi.

Čelik je u svijet košarke plasirao mnoge istaknute igrače i trenere, od kojih su najpoznatiji Matan Rimac, Zdenko Grgić, Emir Mutapčić, Zoran Savić, Dževad Alihodžić, Teoman Alibegović, Mensur Bajramović…

Najveći uspjesi

NK ČELIK: dva puta prvak Srednjoevropskog kupa (1972, 1973), prvak Intertoto kupa (1975.), tri puta prvak BiH (1994, 1995, 1996.), dvije titule Kupa BiH (1994, 1995.).

OKK ČELIK: učesnik Prve A lige bivše Jugoslavije (1990.), prvak BiH (1995.).

KŽK ČELIK: tri puta prvak BiH (2012, 2014, 2015.), pet titula Kupa BiH (2011, 2012, 2014, 2015, 2016.).

RK ČELIK: višestruki učesnik plej-ofa za prvaka BiH, evropski Čelendž kup (2015.).

Avaz.ba

Podijelite članak