Portal 072info

Zenica: ISTRAŽILI SMO | Kako ljekari znaju od čega je neko preminuo…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Službi za patologiju Kantonalne bolnice Zenica svakodnevno se, u obdukcionoj sali, otkrivaju uzroci smrti ljudi koji su se do jučer smijali, uživali u životu, trčali, radili…

Ekipa portala “Avaz.ba” posjetila je ovaj odjel, gdje smo nastojali saznati kako ljekari znaju od čega je neko preminuo. Iako je obdukcija danas manje nego prije, dr. Lejla Mujbegović, načelnica ovog odjela, ističe da tokom posla nema mjesta za emociju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Uzroci smrti

Prekrivena bijelom plahtom, na hladni metalni stol, dolaze nepomična, zauvijek usnula, bića kojima se utvrđuje uzrok smrti. Dok mnoge obuzima jeza od pomisli na ovaj posao, za doktoricu Mujbegović to je rutina, jer ovaj posao radi od 1999. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Postoji nekoliko situacija, koje su u skladu sa zakonom, kada se radi obdukcija da se sazna od čega je pacijent umro. Porodica se uvijek upozna s procedurom i njihova saglasnost je obavezna. Tijelo se prebacuje u mrtvačnicu, a potom počinje obudkcija koja može trajati od dva do pet sati – pojašnjava ona.

Kako to obično biva, vade se svi organi. Potom se uzimaju i spremaju uzorci. Dok je javnosti sve ovo pomalo mučno, zenički ljekari su na to navikli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mujbegović ističe da tokom obdukcije ne razmišlja o drugim stvarima. Koncentrirana je na ono što radi.

– Kada uđete u ovu problematiku, gledate da obavljate ovaj posao profesionalno i da vam ne promakne nešto bitno. Nastojite povezati stvari, da bi se otkrio uzrok smrti – ističe ona.

Godišnje obave od deset do petnaest obdukcija, a uzroci smrti su različiti. Najčešće su to kardiovaskularna oboljenja kod starijih osoba, oboljenja na respiratornom sistemu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kada se radi o bebama koje se rode mrtve, obično su to aspiracije, malformacije… U suštini, opet sve zavisi od slučaja budući da nema neko pravilo – govori ona.

Laboratorijske analize

Uprkos mišljenju javnosti da je ovaj posao „noćna mora“, ljekari Patologije osim što gledaju u smrt, oni se se također i bore protiv nje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilikom naše posjete laboratoriju, zatekli smo brojne uzroke koji čekaju na svoju analizu, da bi se pacijentu utvrdio uzrok oboljenja. Svaki od njih ima svoju šifru, tako da mjesta greškama nema.

– U toku jedne godine imamo do 7.500 biopsija u koje su uključene sve operacije. Svaki uzorak koji stigne na odjel dobija svoj broj, a potom ide u laboratorij gdje se utvrđuje uzrok oboljenja – pojašnjava dr. Mujbegović.

Do sada je svaka analiza otkrivanja uzroka oboljenja bila uspješna, zbog čega su na ovom odjelu posebno ponosi.

Sudske obdukcije

Zenička bolnica svoje prostorije ustupa i za sudske obdukcije, koje naloži Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Njima prisustvuje Nedžad Kulaćić, pomoćnik obducent.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Bude raznih slučajeva, od ubistava, saobraćajnih nesreća, nesretnih slučajeva… Radim ovaj posao više od četiri godine i čovjek se svega nagleda. Bude teško, ali čovjek se navikne – kaže Kulaćić.

Besplatan Papa-test

U zeničkoj bolnici posebno se ponose projektom ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice, koji se također radi na Patologiji.

– Svaka žena u Zeničko-dobojskom kantonu ima pravo na besplatan Papa-test. Godišnje uradimo do 15.000 ovih testova i ovo je jedini projekt ovog tipa u BiH – kažu iz bolnice.

Avaz.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME