Portal 072info

ZENICA: Je l’ nema grijanja u čitavom gradu ili samo u nekim dijelovima?

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Sezona grijanja tek što je počela, a u naselju Crkvice radijatori hladni, u drugim dijelovima grada situacija ista ili slična. Pred nama je noć želja, nade i najava… Kad ti ništa drugo nije preostalo, jbg. Bosanac si, kreni s humorom kao i dosad.

Da li vam se ikada ostvarilo ono što je rekla neka gatara? Ne znam koliko vi vjerujete gatarama i raznim prorocima ali slučaj jednog načelnika u jednom gradu koji je sanjao gataru zaprepastio je cijeli region!?

Sanjao ju je noćima, a odakle ona na njegovom kauču nije želio priznati javnosti. No, priznao je je da je prevaren. Naime, ona je obećala da će skinuti uroke s termoelektarane-toplane koju struka godinama nikako ne uspijeva sagraditi, tek za nekoliko desetaka hiljada maraka.

Posjetila ga je njegovoj privatnoj kući i uz neke čudne riječi bacila je po sobi neki prah koji je izvukla iz rukava. No nakon dijela seanse načelniku je zatraženo da donese zlatni nakit, zaveže ga u donje rublje i tako preda “gatari” jer se jedino preko tih vrijednih osobnih predmeta na “pravom” mjestu može otjerati uroke.

Nakon toga, gatara je sa zavežljajem nakita u intimnom rublju navodno krenula na groblje jer samo tamo može skinuti uroke sa toplane. Naravno, nikad je više nije vidio a toplana je i dan danas samo mrtvo slovo na papiru, a na predviđenom mjestu građenja visi tabla s natpisom.

Zato, topla preporuka, ukoliko ste je i vi sanjali, budite oprezni i nemojte biti naivni. 🙂
Tekst je namjenjen za facebook stranicu “Podrška izgradnji KTG Toplane – elektrane u Zenici” satiričnog karaktera s ciljem kritičkog osvrta na “misteriozna” dešavanja oko najavljenog megaprojekta vrijednosti 200 miliona eura.

Podsjećanja radi ili za one manje upućene. Sezona grijanja tek što je počela, a u naselju Crkvice radijatori hladni, u drugim dijelovima grada situacija ista ili slična. Možda neki kvar na “vrelovodu” a možda je u toku saniranje kvara na kotlu koji se nalazi u pogonu Energetike, kompanije Arcelor Mittal Zenica. Uglavnom, od sezone do sezone, na društvenim mrežama, godinama isto pitanje: Je l’ nema grijanja u čitavom gradu ili samo u nekim dijelovima?

Koliko će u toku ove sezone biti popravaka “pokvarenog kotla”, i do kada će grijanje biti otežano u gradu Zenici znaju samo vidovite Džemile il’ babe Vangle. No, obećanja za novo gradsko daljinsko grijanje ne manjka. Prijedloga i rješenja za problem grijanja u Zenici bilo je, iznošena su na Općinskom vijeću Zenica, ali ocijenjena su kao neprihvatljiva. Kao grom iz vedra neba najavljeno je trajno rješenje grijanja grada Zenica, projekt vrijedan skoro pola milijarde maraka i jedan od najvažnijih energetskih projekata u ovom dijelu Evrope.

U tu svrhu početkom juna 2009. godine osnovana je i nova firma, društvo za proizvodnju, trgovinu, usluge i zastupanje “KTG ZENICA”. Zajedničko preduzeće, u kome Opština Zenica ima 25 posto, a KTG AG iz Lugana u Švajcarskoj, preostalih 75 posto vlasništva. Međutim, od novca za izgradnju kombinovane toplane i elektrane poznatije pod imenom KTG nema ništa kao ni od investitora. Švicarci, Nijemci, Kazahstanci, Kinezi, svi oni, samo dođu, slikaju se i odu. Kako ta firma posluje i čime se bavi sve ove godine, također, znaju samo vidovite Džemile il’ babe Vangle. Uglavnom, pet godina poslije, ništa novo, izuzev satiričnih tekstova poput ovog o gatarama.

Muhamed Pivić/tridesetdrugivijecnik.blogspot.com

Podijelite članak