Zenica kao dio porodice svjetskih gradova sa sistemom gradskih bicikala

csm nextbike 2020 be17310bec
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Otkako je 2017. godine u Gradskoj upravi Zenica predstavljen projekat sistema javnih bicikala “Nextbike”, izvršeno je postavljanje 63 bicikla na 14 lokacija.

Ideja o uspostavljanju sistema javnih bicikala se javila zbog potrebe smanjenja gužvi u saobraćaju, unaprjeđenja javnog prijevoza, očuvanja okoliša, kao i smanjenja emisije izduvnih gasova.

Next bike bicikla opremljena su pametnim lokotom za otključavanje i GPS sistemom za praćenje.

U oktobru 2019. godine sistem je svečano pušten u funkciju.

Neke od lokacija na kojima su postavljena bicikla su Novo Radakovo, Mokušnice, Uglovnica, Kamberovića polje, Crkvice i Lamela.

ČITAJ JOŠ:  Roditelji zbog subvencije masovno ispisuju djecu iz privatnih vrtića

Nextbike je brz, jednostavan i praktičan sistem javnih bicikala koji korisnicima omogućava uzimanje bicikla na jednoj lokaciji, a povrat na drugoj, što ga za mnoge čini idealnim prevoznim sredstvom u gradskim urbanim sredinama. Smanjenje upotrebe automobila i emisije CO2, pozitivan uticaj na zdravlje stanovništva, jačanje imidža i turističke ponude, dodatne su koristi koje ovaj projekat donosi za grad.

Projekat je finansirao Grad Zenica sredstvima u iznosu od 198.745,64 KM.

Za korištenje bicikala potrebno je obaviti jednostavnu registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem Nextbike mobilne aplikacije ili web stranice www.nextbike.ba. Osnovna cijena korištenja iznosi 1 KM/30 min, a korisnicima su na raspolaganju mjesečna i godišnja članarina koje uz određenu naknadu omogućavaju 30 minuta dnevno besplatnog korištenja.

ČITAJ JOŠ:  Protesti mogu, ali ne i nasilje

Osim ovog projekta, na 16 lokacija u gradu Zenica su ugrađeni stalci za bicikla.

Riječ je o 13 lokacija bez nadstrešnice i tri lokacije sa nadstrešnicom koja će parkirana bicikla štititi od vremenskih uvjeta.

Ugradnja stalaka za bicikla je koštala 22.000,00 KM, a sredstva su obezbijeđena u Budžetu Grada Zenica.

Realizacijom ovog projekta nastojalo se doprinijeti razvoju biciklističke infrastrukture, smanjenju upotrebe motornih vozila, a samim tim smanjenju količine izduvnih plinova te razvoju zasnovanom na principima održivog razvoja i promocije zdravijeg načina života.

ČITAJ JOŠ:  BOSNA NIJE VJERSKI PROBLEM | Grabus: Moramo naći način kako i na koji način govoriti o vjerskim suštinskim slobodama

“Uvijek me posebno raduje kada implementiramo neki ekološki projekat. Uključujući se u sistem javnih bicikala “Nextbike” željeli smo našim sugrađanima korištenje bicikla kao prevoznog sredstva učiniti još pristupačnijim i lakšim. Isti je slučaj i sa projektom ugradnje stalaka za bicikla. Sve su to aktivnosti koje se podudaraju sa našom vizijom ekološki osvještenije i manje zagađene Zenice i u krajnjoj liniji vizijom Zenica zeleni grad“, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.    

GODISNJICA
MARKETING