Portal 072info

Zenica: Kotao broj dva u pogonu Energetika je pokrenut!

Foto: RTVZE.BA

Nakon nekoliko pokušaja u toku protekle noći, kotao br 2. u pogonu Energetika  je pokrenut; njegov rad se sada polako stabilizira i radna temperatura podiže tako da se zadovolje svi sigurnosni aspekti.

Kao što smo već izvjestili, od početka tehničkih problema na postrojenju kotla br 2., uzrokovanih iznimno niskim vanjskim temperaturama, tehnički timovi kompanije ArcelorMittal Zenica maksimalno suangažirani na njihovom otklanjanju. Pošto su ekstremno niske temperature  nastavljene i tokom protekle noći, to je umnogome otežalo i usporilo radove na otklanjanu navedenog kvara.

Iako ne možemo utjecati na vremenske uvjete, naši stručni timovi nastavili su raditi istim intenzitetom i tražiti alternativne opcije kako bi doveli opremu u ispravno stanje, i trenutno se rade i na popravci  kotla br 1., na kojem je uočeno  ozbiljno curenje. Naime, rad sa samo jednim kotlom, pod ovako niskim temperaturama, uvijek je kritičan i teško održiv. Kako smo obavještavali javnost u poslijednje trigodine, stanje kotlova u pogonu Energetika se pogoršava i za poboljšanje grijanja grada ne možemo učiniti ništa bolje od alternativnog projekta na Energetici koji smo već predložili.

Svi radnici kompanije ArcelorMittal Zenica shvaćaju svoju društvenu odgovornost prema građanima Zenice i čine sve što je moguće kako bi se grijanje grada što prije potpuno normaliziralo.

Podijelite članak