Portal 072info

Zenica: Lažno prijavio otuđenje teretnog motornog vozila

Dana 08.10.2017. godine, u 11,45 sati, u dežurnoj službi Policijske stanice Centar je od strane lica N.S., iz Zavidovića, prijavljeno otuđenje teretnog motornog vozila marke “VW Crafter”, registarskih oznaka AY18274, crvene boje, vlasništvo privatnog preduzeća u Esbjergu, u Danskoj. Kako je navedeno u prijavi, predmetno vozilo je otuđeno dana 08.10.2017. godine, u vremenu od 03,00 do 11,45 sati, dok se nalazilo parkirano u Zenici, na parking prostoru u mjestu Pečuj.

Odmah po saznanju za navedeni događaj na lice mjesta je upućena patrola policije, koja je obezbjedila lice mjesta, nakon čega je o navedenom obaviješten i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. Na mjestu izvršenja krivičnog djela je izvršen uviđaj od strane uviđajne ekipe Policijske uprave I, a obavljen je i razgovor sa prijaviteljem N.S., na okolnosti prijave otuđenja navedenog vozila.

 

Radeći na rasvjetljavanju prijavljenog krivičnog djela, te u cilju utvrđivanja svih bitnih činjenica i okolnosti pod kojim je isto izvršeno, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su operativnim radom došli do saznanja da je lice N.S. lažno prijavilo otuđenje vozila, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada, te je ispitano u svojstvu  osumnjičenog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Lažno prijavljivanje” iz člana 347. Krivičnog zakona FBiH.

 

Zavedenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je prijavitelj sporno vozilo prethodno rastavio i prodao u djelovima, te da isti, navedenim vozilom, nije ni došao na područje Grada Zenica, odnosno, na mjesto gdje je prijavio otuđenje vozila. Takođe je utvrđeno da je isti, nakon lažnog prijavljivanja otuđenja vozila, imao namjeru ostvariti protupravnu imovinsku korist i naplatiti štetu od osiguravajuće kuće u Danskoj, gdje je vozilo i osigurano.

 

Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza, službenici Policijske uprave I će protiv lica N.S., rođenog 1985. godine, iz Zavidovića, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo navedeno krivično djelo.

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box