Portal 072info

Zenica: LED rasvjetom osvijetljena šetnica uz desnu obalu rijeke Bosne

Proteklih dana je u sklopu projekta Sanacije javne rasvjete, na šetnici uz desnu obalu rijeke Bosne na Kamberovića polju zamijenjeno 80 postojećih natrijevih sijalica instalisane snage 83 W svjetiljkama s LED izvorom svjetlosti snage 20 W.

Osnovni cilj projekta je smanjenje potrošnje električne energije za javnu rasvjetu, ušteda sredstava za redovno održavanje javne rasvjete i povećanje kvalitete rasvjete.

Instaliranjem novih svjetiljki čija je svjetlosna iskoristivost 95% u odnosu na postojeće čija je iskoristivost 35%, snaga sijalica smanjenja je za 60-70% a da pri tome nije smanjenj nivo osvijetljenosti. Ukupna snaga starih svjetiljki je 6,64 kW dok snaga novih svjetiljki iznosi 1.6 kW.

Projektom je predviđena ušteda na održavanju javne rasvjete na godišnjem nivou u iznosu od 1.000,00 KM. Osim toga, uslijed smanjene potrošnje električne energije od 20075 kWh godišnje, dolazi do smanjenja emisije ispušnih plinova u atmosferu, a instaliranjem novih ekoloških rasvjetnih tijela pridonosi se i očuvanju noćnog neba te biološkoj raznolikosti.

Ukupna vrijednost radova iznosi oko 32.000,00 KM sa PDV-om. Grad Zenica je učestvovao sa 60 % sredstava, dok je projekat sa 40 % sredstava sufinansiralo  Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Značajno je istaknuti, kako se radi o projektu energetske efikasnosti i da se Grad Zenica pridružuje evropskim gradovima koji prioritet daju povećanju kvaliteta života građana i zaštiti okoliša. O tome govori i činjenica, da je gradonačelnik Grada Zenica, Fuad Kasumović nedavno u Briselu potpisao Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, u kojem učestvuju najrazvijeniji evropski gradovi.

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box