Portal 072info

ZENICA: ‘Leda’ podržala plasteničku proizvodnju u selima stradalim od poplava

U okviru napora za poboljšanje ekonomskog razvoja i pomoći seoskom stanovništvu, Asocijacija za razvoj “Leda” iz Zenice predstavila je prve rezultate projekta “Plasteničke proizvodnje generiranjem prihoda do oporavka od prirodne nepogode”, u čijoj su trećoj fazi bile obuhvaćene žene s nemilskog područja.

Projekat treće faze plasteničke proizvodnje finansirala je Ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, u okviru zasebnog Fonda za pomoć stanovništvu nastradalom u prošlogodišnjim poplavama i klizištima, i vrijedan je oko 39.000 KM. “Leda” je nabavila i nakon javnog poziva podijelila 11 plastenika te osigurala edukaciju korisnica iz sela nemilskog kraja, čija su domaćinstva pretrpjela velike štete tokom poplava.

Ovaj projekt je nastavak uspješno provedenih prvih dviju faza, tokom kojih je protekle četiri godine uz pomoć američke vlade i uz učešće Općine Zenica bilo nabavljeno 48 plastenika za korisnice sa seoskih područja. S realizacijom treće faze “Leda” je zaokružila broj plastenika na 59 proizvodnih jedinica za koje je izdvojeno oko 120.000 KM, od čega je Općina Zenica sudjelovala s oko 50.000 KM.

Asocijacija “Leda” planira da u saradnji s donatorima nastavi s uspješnom realizacijom ovog projekta, kojim je indirektno omogućeno angažovanje oko 150 nezaposlenih osoba sa seoskih područja Zenice.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box