AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Prihodi u budžetu Općine Zenica za prvih 10 mjeseci tekuće godine iznose nešto više od 35 miliona konvertibilnih maraka i manji su za oko 17 posto u odnosu na plan za ovaj period, potvrdio je u razgovoru za RTV Zenica Dževad Selimović, pomoćnik načelnika za budžet i finansije.

-Ako se poredi ovogodišnjih 10 mjeseci sa istim periodom prošle godine prihodi su veći za oko 16 posto.

-Najveći manjak u budžetu ostvaren je po osnovu neporeznih prihoda, posebno u posljednja dva mjeseca, ali bi se to moglo nadoknaditi do kraja godine, ukazao je Selimović. U prihode budžeta uvršteni su i transferi viših nivoa vlasti,te donacije pravnih i fizičkih lica po osnovu otklanjanja posljedica elementarnih nepogoda, pri čemu je do sada uplaćeno 2 miliona i 314 hiljada maraka, od čega je utrošeno oko 1 milion i 900 hiljada.

U budžet je uvršten i transfer UEFA od 1 milion i 960 hiljada za rekonstrukciju stadiona Bilino polje realizovan preko N/F Saveza BiH.

Ovogodišnji budžet zeničke općine, zacrtan na ukupno 49 miliona i 906 hiljada maraka, od čega su izvorni prihodi Općine 35 miliona, doživio je rebalans u septembru upravo zbog pomenutih neplaniranih uplata. Selimović je istakao, da su prije desetak dana od budžetskih korisnika stigli zahtjevi za izradu budžeta za 2015. godinu, koji bi, u formi Nacrta, mogao biti ponuđen na razmatranje Općinskom vijeću krajem novembra.

RTVZE