ZENICA: Mirnes izumio vlastitu struju (VIDEO)

ZENICA: Mirnes izumio vlastitu struju (VIDEO)

Naši ljudi su čudo, to nam govori i ova interesantna emisija koju radimo s ovim čovjekom.

Mirnes Đulan je po zanimanju građevinac, i taj posao obavlja svakodnevno, a po povratku svome domu, svlači građevinski kombinezon a oblaci plavi mantil i hvata se u koštac sa strujom koju je implementirao na svom imanju.

Mirnes posjeduje dvije vjetrenjače preko kojih, zahvaljujući naletima vjetra ostvaruje cistu električnu energiju, ta ista energija se akumulira u četiri baterije.

Kroz ovo sve, Mirnes je postavio i nekoliko solarnih panela, tako da kada dođu dani kada nema vjetra, onda na snagu stupaju solarni paneli koji opet, zahvaljujući suncu akumuliraju energiju.

U ovoj kontrolnoj sobi Mirnes prati određene parametre: stanje baterija, napunjenost, snagu vjetrenjača, snagu panela, potrošnje itd…

Želja, volja i entuzijazam ovog čovjeka vodi za ruku da planira i kreira, a sve je krenulo davnih devedesetih tijekom rata u Bosni kada je od obične diname s bicikla sproveo jednu sijalicu od 12 volti.

Mirnes je sve svoje ideje i želje morao platiti, elektro materijal, vjetrenjače, baterije… to sve iziskuje novac, a u vrijeme koronavirusa kada su mnoge zabrane stupile na snagu, Mirnes je krenuo u realizaciju svojih vjetrenjača i evo, danas gledamo kompletan primjer jedne funkcionalnosti običnog čovjeka građevinca!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE