ZENICA: +Mještani Lukovog Polja do kuća moraju zaobilaznim putem

 Vijećnik SBB-a u Gradskom vijeću Zenica Ekrem Tuka podnio je inicijativu za rješavanje problema saobraćajne raskrsnice za Lukovo Polje kod podvožnjaka na ušću Babine rijeke.

 Više vozila

Kako je rekao, izgradnjom Glavne gradske magistrale (GGM) napravljena je greška na ovoj raskrsnici te je potrebno što prije riješiti ovaj problem.

– Sva vozila koja idu iz Lukovog Polja prema gradu moraju skrenuti udesno da bi se uključila u veoma frekventan saobraćaj na kružnom toku u Babinoj Rijeci. Dolazna saobraćajna traka iz naselja Lukovo Polje na raskrsnici dovoljno je široka da istovremeno paralelno mogu stajati više od dva vozila koja se mogu usmjeriti u lijevom ili desnom pravcu. Međutim, to je onemogućeno postavljanjem duple pune linije koja ne dozvoljava skretanje ulijevo prema gradu – rekao je Tuka.

Neobjašnjivo je na tom dijelu saobraćajnice postavljanje duple pune linije i skretanje ulijevo jer samo 100 metara naprijed na Drvenom mostu priključenje iz naselja Bilmišće je dozvoljeno i ne postoji takva zabrana iako je znatno uži prostor na mostu.

Osim toga, dodaje Tuka, vozila koja idu iz pravca Crkvica, Babine Rijeke, Radakovo i puta M-17 i žele skrenuti prema Lukovom Polju to ne mogu, već moraju ići preko Drvenog mosta na kružni tok Odmut i vratiti se ponovo na raskrsnicu za Lukovo Polje.

 Mnoga skladišta

– To je apsurd, s obzirom na to da se u Lukovom Polju nalaze mnoga skladišta i prodajni centri. Teretna vozila za snabdijevanje, često s prikolicom, moraju prijeći dionicu do Drvenog mosta i nazad i tako nepotrebno opterećuju saobraćaj. Kao prijelazno rješenje predlažem izmjene postojeće horizontalne signalizacije, a uskoro i potpunu rekonstrukciju ove raskrsnice – kazao je Tuka.

 Ima dovoljno prostora

Tuka je istakao da ima dovoljno prostora da se riješi ovaj problem. Potrebno je, kako je dodao, da se nadležne gradske službe što prije uključe i olakšaju problem mještana Lukovog Polja koje svakodnevno zaustavljaju saobraćajni policajci.

Avaz.ba