Zenica: Na današnji dan poginulo 16 zeničkih civila

Na današnji dan prije 24 godine dvije granate ispaljene u nekoliko sekundi sa položaja Hrvatskog vijeća obrane kod Viteza ubile su 16, a ranili 50 naših sugrađana u centru grada.

– Za ovaj, najveći zločin nad civilima Zenice još niko nije odgovarao pred međunarodnim i domaćim sudovima, bilo je pokušaja pred pravosuđem, ali bez završetka, a rodbina poginulih okupljanjem svakog 19. aprila na mjestu stradanja nastoji čuvati svoje pravo na sjećanje, na slobodu i dragocjenu nam Bosnu i Hercegovinu, kazao je Albin Hadžić, predsjednik zeničkog udruženja civilnih žrtava rata.

Najavio je uskoro i izradu monografije o svim civilnim žrtvama Zenice, sa 100 nekroloških priča i fotografija, kao i priča ranjenih sugrađana, a sve s ciljem da se, kako reče, kolektivna kultura sjećanja u Zenici izdigne na nivo pijeteta kakav zaslužuju nedužne žrtve.

Uz porodice poginulih i predstavnike Udruženja civilnih žrtava rata, na spomen- obilježju s imenima poginulih i na Kamenom spavaču danas je počast odalo i cvijeće položilo desetak drugih delegacija iz boračakih organizacija, lokalne i kantonalne vlasti i političkih stranaka te nekolicina sugrađana.

rtvze