Portal 072info

ZENICA: Na šest lokacija građanima na raspolaganju 30 bicikala

Sistem gradskih bicikala Nextbike sutra će i zvanično zaživjeti u Zenici. Svečano puštanje u rad bit će upriličeno na jednoj od Nextbike stanica u centru grada, uz prisustvo brojnih medija i građana, ali i  gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji će prvi provozati bicikl.

„Sretan sam što smo napravili još jedan korak u poboljšanju biciklističke infrastrukture u Zenici, te na taj način našim sugrađanima korištenje bicikla kao prevoznog sredstva učinili još pristupačnijim i lakšim“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Građani Zenice će na raspolaganju imati trideset Nextbike bicikala, opremljenih pametnim lokotom za otključavanje i GPS sistemom za praćenje, raspoređenih na šest lokacija i to Radakovo, Mokušnice, Uglovnica, Kamberovića polje, Crkvice te Lamela.

Nextbike je brz, jednostavan i praktičan sistem javnih bicikala koji korisnicima omogućava uzimanje bicikla na jednoj lokaciji, a povrat na drugoj, što ga za mnoge čini idealnim prevoznim sredstvom u gradskim urbanim sredinama. Smanjenje upotrebe automobila i emisije CO2, pozitivan uticaj na zdravlje stanovništva, jačanje imidža i turističke ponude, dodatne su koristi koje ovaj projekat donosi za grad.

„Nextbike je jedan od najvećih svjetskih bike sharing sistema prisutan danas u preko 250 gradova u svijetu. Obzirom da se radi o globalnom sistemu, korisnici iz Zenice će bicikle moći koristiti u drugim gradovima u BiH, Sarajevo i Banja Luka, ali i svim drugim gradovima u svijetu u kojim je prisutan ovaj sistem“, kazao je Ahmed Ćerimović, direktor Nextbike projekta u BiH.

Za korištenje bicikala potrebno je obaviti jednostavnu registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem Nextbike mobilne aplikacije ili web stranice www.nextbike.ba. Osnovna cijena korištenja iznosi 1 KM/30 min, a korisnicima će na raspolaganju biti mjesečna i godišnja članarina koje uz određenu naknadu omogućavaju 30 minuta dnevno besplatnog korištenja.

Nabavku opreme i implementaciju sistema javnih bicikala u Zenici finansirao je Grad Zenica, a projekat je podržala i kompanija dm drogerie markt.

Podijelite članak
  • 1.2K
    Shares