Portal 072info

Zenica najvećom poslijeratnom donacijom kreće u smanjene zagađenja i privredni oporavak

Projekat “Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici” vrijedan više od 19 miliona eura prvi je kojeg će Gradska uprava Zenice realizovati s ciljem smanjenja zagađenja na području našeg grada. Nakon što je gradonačelnik Zenice, gdin. Fuad Kasumović u utorak sa predstavnicima njemačkog KfW-a dogovorio sve detalje projekta, danas je Gradsko vijeće dalo saglasnost na prihvatanje grant sredstava vlada prijateljskih SR Njemačke i Švicarske.

Njemački KfW sa 19.266.687 eura i švicarski SECO sa 4.700.000 eura bespovratnih sredstava, na ovaj način su u grad Zenica donijeli jednu od najvećih donacija u BiH u posljednjih 25 godina.

“Zenica je među prvim gradovima u našoj zemlji koji je ušao u program Green city. Ovaj projekat ima za cilj da se lociraju i na najsavremenije načine neutraliziraju izvori zagađenja okoliša. Važno je napomenuti, kako će nam finansijsku podršku u ovom projektu dati EU, za što se posebno zahvaljujem šefu delegacije EU u BiH, ambasadoru Lars-Gunnar Wigemarku. U ponedjeljak Grad Zenica dobija BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje, čime ćemo se svrstati u uži krug certificiranih gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u regiji. Na tome smo radili posljednjih nekoliko mjeseci i to sve kako bi privukli investicije i olakšali njihov dolazak u Zenicu, koja na to čeka duže vremena”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

On je podsjetio da se Grad Zenica u proteklom periodu infrastrukturno razvijao kreditnim sredstvima i prihodima iz poreza i doprinosa.

“Danas smo dobili jednu od najvećih donacija u istoriji BiH. Obećao sam da ćemo se boriti za što više evropskih fondova i ovih 18.300.000 eura su bespovratna sredstva kojim nam vlade

Njemačke i Švicarske pomažu da riješimo problem otpadnih voda”, kaže gradonačelnik Kasumović.

Projekat “Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici” izuzetno je bitan sa stanovišta poboljšanja kvaliteta života građana Zenice i zaštite životne sredine i njime se predviđa nastavak izgradnje glavnih gradskih kolektora, izgradnja kolektora Drivuša – Bojin Vir, blatuškog kolektora, sanacija postojećih glavnih gradskih kolektora i izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda. Time će se osigurati ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica. Ukupni troškovi projekta su 19.266.687 eura, a osim bespovratnih sredstava KfW-a i SECO-a, Grad Zenica će osigurati milion KM za nastavak izgradnje biciklističkih staza, a Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica 800.000 eura u radnoj zoni na izvođenju građevinskih radova.

Usvajanjem Odluke od strane Gradskog vijeća Zenica, stvorene su pretpostavke za potpisivanje Sporazuma o finansiranju i projektu, gdje će u ime Grada Zenica, na sastanku zakazanom za četvrtak, 26. oktobra 2017. godine u ambasadi Švicarske u BiH, Ugovor sa donatorima potpisati gradonačelnik Fuad Kasumović. (zenica.ba)

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box