Portal 072info

Zenica: Nastavljeni radovi na izgradnji Sultan Ahmedovog kompleksa

Nakon dužeg vremena, u Zenici su nastavljeni radovi na izgradnji Sultan Ahmedovog kompleksa.

Podsjetimo, njegova izgradnja počela je 2008. godine, međutim, zbog nedostatka potrebnih sredstava radovi su često prekidani.

Radovi po fazama

Prema riječima Muhameda Begagića, potpredsjednik Odbora za izgradnju Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici, nastavak radova rezultat je potpisanog ugovora s turskom firmom Urme iz Uskudara.

– Nastavljaju se radovi po fazama, a trenutne radove koji se izvode finansira turska firma. To je zapravo rezultat ranijeg dogovora, postignutog prije dvije godine s Uskudarom – pojašnjava Begagić.

U toku su vanjski radovi na objektu B, koji bi, ako sve bude teklo prema planu, trebali biti završeni u naredna dva mjeseca.

– Riječ je o objektu namijenjenom za džamijski prostor, za koji je ugovorena ugradnja PVC stolarije, postavljanje vanjskih ploča i unutrašnjih pregrada te izrada fasade – kaže Begagić.

Fasada u kamenu

Kompletna fasada objekta bit će u kamenu, koji je već isporučen, što će doprinijeti da se uklopi s trenutnim izgledom Sultan Ahmedove džamije.

Nakon što se okončaju dogovoreni radovi, predstoje unutrašnji radovi poput struje i vode, čime će se privesti kraju radovi na B objektu.

Begagić nije mogao govoriti o vrijednosti radova trenutnih radova, ali ističe da je optimista kako će ovaj projekt biti okončan u skorije vrijeme.

– Potpisani su ugovori, sve se razvija u željenom pravcu. Ne bih ništa prognozirao, ali, vjerujem da će uskoro biti završeni radovi na oba objekta – kazao je Begagić.

Brojni sadržaji

U oko 4.000 kvadratnih metara ovog kompleksa uz džamijski prostor, planirano je smjestiti administraciju Islamske zajednice, multidisciplinarne učionice, kabinete za strane jezike, biblioteku te ostale brojne sadržaje.

Vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici iznosi blizu pet miliona KM, a do sada su investirana dva miliona maraka, uglavnom donacija pojedinaca i džematlija.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box