AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Zbog sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, osobama mlađim od 18 i onim starijim od 65 godina zabranjeno je kretanje.

Svima njima promijenio se život preko noći, međutim, sve su to mjere radi njihove zaštite, ali i zaštite drugih građana.

Šok terapija

Nedeljko Kojić (69) iz Zenice, govorio je za “Avaz” kako danas izgleda život penzionera u doba pandemije. 

– Kada su zabranili da izlaze stari ljudi iz kuća, usljedila je šok terapija. Navikao sam hodati, ići svaki drugi dan na Smetove s psom. Sada sam kao u kućnom pritvoru – govori Kojić.

Kaže da je ranije bio prinuđen ići sam u prodavnicu, izvoditi psa, budući da živi sam u stanu. 

– Ružno je. Prepušten sam sebi. Iskreno, vrijeme provodim gledajući TV, šetam po stanu… Jednom me policija kontrolirala kada sam izveo psa. Međutim, kada sam im objasnio da sam prinuđen, sve je prošlo u najboljem redu – priča Kojić, dodajući da je kretanje sveo do najbliže prodavnice i tik ispred zgrade radi psa.

Zenica: Provode se mjere zaštite - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Zenica: Provode se mjere zaštite

– Ni u ratu nije bilo ovako. Tada sam hodao za vrijeme policijskog sata, imao sam dozvolu. Nikada ne pamtim ovakvo nešto. Ovo je ništa drugo nego porobljavanje naroda. Nemamo pravo ništa reći – otvoren je Kojić.

Komentirajući pandemiju koronavirusa, odlučno kaže da uopće ne strahuje.

– Ne strahujem od toga ni najmanje. Zdrav sam kao drijen. Za mene je to obična gripa, a slušam i svjetske stručnjake da dijele moje mišljenje. Bojim se samo da na kraju ne ukinu sve, kako je krenulo. Nelogično mi je da nas zatvore u kuće – kaže on.

Stigao sin

Sjeća se, kaže, ratnih godina, a ne pamti da je tada bilo stanje kao danas.

Srećom, sada mu je došao sin, a koji će biti tu sa njim kako bi mu otišao u prodavnicu kupiti namirnice, izvesti psa… 

– Nadam se da neće ovo dugo potrajati i da će nam se, konačno, vratiti život u normalu – zaključuje Kojić. 

AVAZ – D.PAŠALIĆ