Portal 072info

Zenica: Nejednaki pred zakonom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Počevši od ove godine, u Federaciji BiH, kantonima, općinama i gradovima predviđeno je zakonom 0,3 posto ukupnog budžeta za isplate izvršnih sudskih presuda. Prije toga se moglo ostavljati novca koliko ko hoće ili može za ove namjene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako to izgleda, pojasnit ćemo na primjeru Zeničko-dobojskog kantona, koji su najčešće utuživali budžetski korisnici, nastavnici, policajci, zaposleni u sudovima. ZDK je ove godine izdvojio 800.000 KM za isplatu po pravosnažnim presudama. Dužan je samo za glavnice oko 100 miliona maraka. Po dinamici isplate, za nekih 120 godina bi se to moglo riješiti. Ako uzmete u obzir sudske troškove i zatezne kamate kojih se neki ne žele odreći, onda bi se rješavanje dugova odužilo na 160-170 godina. Ali, treba znati da je ZDK još i dobar u kakvoj su poziciji drugi kantoni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nemamo primanja

 

Elvis Jahić, zvani Lelo, iz zeničkog naselja Crkvice jedan je od onih koji se suočio s prodajom stana zbog dugovanja prema JP Vodovod i kanalizacija Zenica i JP Grijanje. Dug nije sporan. Ali je različit odnos prema njemu kao građaninu i socijalnom slučaju i recimo institucijama, udruženjima građana, sportskim kolektivima…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– ViK me teretio za dug od 4.000, a JP Grijanje za dug od 10.000 KM i bio sam pod prijetnjom za oduzimanje stana. Zakazana je bila i prinudna prodaja dvosobnog stana koji sam naslijedio od babe i dede. Za njihova života plaćale su se sve obaveze prema ovim preduzećima. Poslije njihove smrti nisam bio u mogućnosti da plaćam račune, jer ne radim nigdje, kao ni moja majka Fatima Bašić, sa kojom živim i koja je narušenog zdravlja. Nemamo nikakva primanja. Obraćao sam se nekoliko puta tadašnjem gradonačelniku, direktorima JP ViK i JP Grijanje, ali me nikad nisu primili na razgovor. A i što bi, jer ni njima niti sam ikome drugom bitan kao socijalni slučaj, ispričao nam je kroz suze Jahić.

Krajem septembra 2016, desetak dana prije zakazane prinudne prodaje stana, obratio im se komšija iz zgrade u kojoj žive na broju 32, uz ponudu da kupi stan za 50.000 KM, odnosno da plati njihove dugove i da im ostatak novca. Da ne bi izgubili sve, potpisali su predugovor sa njim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image
Elvis Jahić na balkonu stana

– On je isplatio 7.000 KM ViK-u, gdje su uzeli glavnicu od 4.000 i 3.000 KM kamata. A evo, prije neki dan pozivaju građane da plate račune do kraja godine, da će ih osloboditi plaćanja zateznih kamata. Ovih dana očekujemo njegov dolazak iz inostranstva i vidjećemo šta će se desiti. Naš stan je, prema procjeni vještaka Suljića, vrijednosti 61.000 KM. Dali smo ga za 50.000 KM. Dok se odbije novac za dugovanja i zatezne kamate kojih nas neće osloboditi, pitanje je da li će nam dovoljno ostati da možemo uzeti i garsonijeru, rekao je Jahić.

Lelo je kao navijač Čelika pratio voljeni klub širom Jugoslavije, a obišao je sve stadione u Bosni i Hercegovini gdje su igrali crno-crveni. Volio je Čelik, veli, više od sebe, davao nekada i zadnju marku da bi gledao ljubimce. Posljednjih godina nema ni za ulaznice za domaće mečeve. Kaže da mu s ove vremenske odrednice nije jasno kako se nikad niko nije počešao po glavi za njihova višemilionska dugovanja za vodu niti je ko za to odgovarao, dok je on prisiljen na prodaju stana.

NK Čelik za utrošenu vodu na stadionu Bilino polje zaključno sa februarom 2017. godine duguje JP ViK Zenica 2.596.000 KM. Od toga je glavnica 1.209.000, kamate 1.351.000, sudski troškovi 19.600 i dodatni dug 15.700 KM. Kako je u julu, na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, Gradsko vijeće donijelo odluku o plaćanju reprograma dugovanja i otpis dugovanja Čeliku prema gradskim javnim preduzećima, ovi dugovi će biti vjerovatno oprošteni. Halal uz blagoslov, rekli bi. A za taj dug niko nije odgovarao niti će kada odgovarati. A kroz Čelik su prošle brojne garniture političara, stranačkih poslušnika, privrednika, nastavnika, vojnih penzionera, direktora javnih i privatnih preduzeća, ljudi iz vjerskih zajednica, policije, sportskih radnika, ugostitelja, menadžera, gradonačelnika, ali i socijalnih slučajeva, građana koji bi nakon odrađenog posla u klubu postajali bogatiji i sportskim duhom i finansijski.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odgovorno preduzeće

 

– U većini slučajeva potrošači se, nakon upisa u teretni list nekretnine, jave u JP ViK i izmire dugovanja. Radi se o tome da je JP ViK d.o.o. Zenica, postupajući po Zakonu o izvršnom postupku, u namjeri da sudskim putem naplati utužena potraživanja, ustanovilo da utuženi potrošač nema pokretnih stvari koje bi bile predmetom popisa, procjene i prodaje ni novčanih primanja te se pristupilo izvršenju na nekretnini i to upisom zabilježbe postojanja rješenja o izvršenju na nekretnini. Dakle, postoji desetak takvih slučajeva i vjerovatno će ih još biti, jer je JP ViK d.o.o. Zenica javno preduzeće i kao takvo odgovorno je za naplatu svojih potraživanja, koju ostvaruje i sudskim putem u skladu sa važećim propisima, kazala nam je Dženana Sivac-Nezić, portparol JP ViK Zenica.

Oslobođenje.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME