Portal 072info

ZENICA Nezakonito povećavaju taksu kladionicama novac moraju vratiti prije ili kasnije

Veliki je broj općina u Federaciji BiH koji pokušavaju napuniti općinske budžete povećanjem komunalnih taksi priređivačima igara na sreću. Takva praksa do sada se u pravilu pokazivala pogrešnom. U svim dosadašnjim slučajevima Ustavni sud FBiH presuđivao je u korist priređivača igara na sreću, a na štetu lokalne zajednice. Ustav FBiH propisuje da svako lice na području Federacije, pravno ili fizičko, mora biti jednako pred zakonom. Eksperti za poreznu politiku objašnjavaju da to znači da ne može općina ili grad proizvoljno odlučiti kome i koliko novca želi uzeti po osnovu komunalnih taksi.

Grad Zenica je posljednji primjer kada su priređivači igara zatražili zaštitu pred Ustavnim sudom, jer smatraju da je grad prekršio Ustav donošenjem parcijalne odluke o enormnom povećanju komunalnih taksi samo za kladionice u ovom gradu, dok su ostale djelatnosti ostale pošteđene.

Gradonačelnik Fuad Kasumović predložio je a gradski vijećnici većinom glasova podržali odluku o povećanju komunalnih taksi u Zenici i do 50.000 KM godišnje po poslovnici. Istovremeno, odluka se ne odnosi na benzinske pumpe, banke ili telekom operater, čak i ako se nalaze vrata uz vrata s kladionicama. Njima je, poređenja radi, odlukom gradskih vlasti u Zenici taksa ostala 3.000 KM na godišnjem nivou. Na zahtjev više pravnih lica premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević zatražio je ocjenu ustavnosti te odluke, pa je Zenica sada u iščekivanju presude.

Iz kladionica objašnjavaju šta se može dogoditi kada lokalne zajednice na nezakonit način naplate komunalne takse, a sudovi kasnije presude u korist oštećenih privrednih subjekata. U pravilu je to loše po općinski budžet:

„Primjer je općina Posušje, koja jednoj kladionici već gotovo sedam godina duguje 8.778 KM, a kako nema novca da vrati dug, on je s kamatama do sada porastao na 25.800 KM i još uvijek raste“.

„Najnoviji primjer je općina Hadžići, kojoj je sud presudio da jednoj kladionici mora vratiti 26.300 KM od nezakonito naplaćenih komunalnih taksi, a općina Hadžići je informirala kako u budžetu nema dovoljno novca i da će dug vratiti iz budžeta za 2018. godinu. Novac su, zbog istog razloga, nepoštivanja Ustavom zagarantirane jednakosti pred zakonom, morale vratiti i općine Kakanj, Visoko, Bugojno, Ilidža i td“. Postoji, objašnjavaju priređivači igara, više od 100 sudskih presuda koje potvrđuju da vrsta djelatnosti ne može biti kriterij za određivanje visine komunalne takse.

Priređivači upozoravaju da nije tačna ni teza gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da neće morati vratiti kladionicama novac čak ako Ustavni sud i presudi u korist kladionica, a to potkrepljuje tvrdnjom kako se „sudske presude primjenjuju samo od trenutka donošenja“.

„U presudi broj 070-0-Uvp-08-000526, Vrhovni sud FBiH je jasno i nedvosmisleno ustvrdio da presude imaju deklaratoran karakter, što znači da se primjenjuju na propis u cijelosti, tj. od trenutka donošenja, što dokazuju i ranije sudske presude u kojima su općine i gradovi morali vratiti kladionicama u cijelosti novac naplaćen od neustavnih odluka o komunalnim taksama“, podsjećaju priređivači igara.

„Valjda ovi gradovi, koji su morali vratiti novac, mogu biti primjer drugima da se Ustav FBiH mora poštovati“, zaključuju.

Nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box