Portal 072info

SRAMOTNO | Novinarima brojnih redakcija onemogućeno praćenje sjednice Gradskog vijeća Zenica

Novinarima brojnih redakcija sa sjedištem u Zenici uskraćeno je pravo da prate današnju sjednicu Gradskog vijeća. Iza ove sramotne odluke, kako su nam objasnili na ulazu u salu Gradskog vijeća, stoje Stručna služba Gradskog vijeća i Služba kabineta gradonačelnika. 

Opravdanje zašto su novinari spriječeni da izvještavaju o sjednici bilo je da su imali obavezu najaviti se, iako to od njih nigdje nije zatraženo. 

Uredno su sve redakcije, kao što je to slučaj mjesecima ranije, zaprimile poziv na sjednicu od predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica, u kojem nigdje nije napomenuto da je neophodna najava novinara za dolazak na sjednicu. 

Ovu situaciju nisu nam znali objasniti kontrolori na ulazu u salu Vijeća koji su to novinari, očigledno, povlašteni da prate sjednicu. Na naš upit kako se najednom novinari trebaju najaviti, također, nismo dobili odgovor. 

– Ko se jučer prijavio do 16 sati, može ući. Jeste se prijavili? Za sve nejasnoće, Stručna služba Gradskog vijeća ili Služba kabineta gradonačelnika, tako su rekli, imate sekretarku Azru Hajdarević, možete vidjeti s njom – rečeno nam je, a da nam nije pojašnjeno kome su se novinari trebali prijaviti do 16 sati i otkad je ta odluka na snazi. 

I dok se danas raspravlja o važnim tačkama dnevnog reda sjednice, poput budžeta Grada, poslovanja Bosanskog narodnog pozorišta, Gradske biblioteke, “Parking servisa”, ali i nacrta budžeta za 2020. godinu, javnost u Zenici ostat će uskraćena za informacije sa sjednice. 

Činjenica, praćenje sjednice dozvoljeno je pojedinim medijima, bliskim Gradskoj upravi, koji su, gle čuda, jedini znali da je potrebna najava dolaska na sjednicu. 

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 18
    Shares

Počitajte još

Čestitka predsjedavajuće GV Zenica povodom Dana državnosti BiH

Redakcija

BH NOVINARI: Nedopustiva praksa u demokratskim društvima da se novinarima zabranjuje prisustvo sjednicama

Redakcija

Predsjedavajuća Gradskog vijeća: Kasumović zabranio prisustvo nenajavljenih novinara

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box