Portal 072info

ZENICA: O zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Okruglim stolom u Zenici počela je javna kampanja zagovaranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u Federaciji BiH.

Na biroima rada u ovom entitetu je oko 6 hiljada takve djece, samo u Zeničko- dobojskom kantonu oko 1.300. Razni su razlozi što je država zatajila tamo gdje nije smjela i trebala, ali greška se može ispraviti. Stranačka i rodbinska zapošljavanja, razne druge štele dio su uzroka ovakvog stanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od načina da se nešto uradi je mijenjanje zakonskih i podzakonskih akata koji bi ovoj populaciji osiguralo prioritet pri svakom zapošljavanju, što podrazumijeva i ukidanje diskrecionog prava poslodavcu kod konačnog odabira koga da zaposli.

Najavljena kampanja javnog zagovaranja, prema riječima federalnog resornog ministra Salke Bukvarevića, podrazumijeva i slanje jednog akta direktorima javnih i privratnih preduzeća, načelnicima općina i gradonačelnicima, ministrima i premijerima da pokažu više senzibiliteta prema djeci šehida, koja su moralna i zakonska obaveza nakon rata svima kojim obnašaju javne funkcije u ovoj državi te da im daju prirotete kod zapošljljavanja za početak tamo gdje radnici odlaze u penziju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U protivnom biće suočeni i sa javnim prozivkama. Iz Zenice se kreće s ovim aktivnostima mada je ova problematika identični na cijelom prostoru BiH, a očekuju se pozitivni efekti, istakli danas u sali Gradskog vijeća Zenice, kako federalni i kantonalni resorni ministri tako i predstavnici federalnog i kantonalnog saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca.

Na ovu sesiju pozvani su bili ministri, svi načelnici općina i gradonačelnici, šefovi loklanih BIZ- ova, te direktori čak 155 javnih preduzeća i vlasnika privatnih preduzeća. Ali,odziv nije bio na očekivanom nivou. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

RTVZE

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME